CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Impozite agricole plătite de două ori de fermieri
Data 21-10-2015 14:15
Sursa www.agri-news.ro
Mai mulţi cititori care deţin terenuri agricole ne semnalează faptul că, deşi şi-au plătit impozitele anuale pe aceste terenuri, au primit notificări de la Fisc, prin care li se cere să plătească un al doilea impozit, pe aceleaşi terenuri, şi ne întreabă dacă acest lucru este legal.

Dacă ai primit o astfel de înştiinţare, trebuie să ştii că, deoarece deţii teren agricol şi nu te încadrezi în unele limite legale, eşti obligat să plăteşti două impozite pentru aceeaşi suprafaţă: unul pe proprietate (care se calculează în funcţie de categoria terenului – arabil, păşune, livadă etc. – şi se achită anual la primărie) şi un impozit pe venitul obţinut din cultivarea acestui teren, aşa-numitul impozit pe norma de venit, care se plăteşte în două tranşe la Fisc.

Este vorba de impozitul de 16% pe venitul agricol estimat, stabilit pe baza unor norme de venit, şi nu pe venitul efectiv realizat. Aceste norme sunt stabilite anual de autorităţi, în funcţie de categoria terenurilor şi de produsele cultivate.

Începând din 2014, normele de venit se propun de direcţiile agricole, pe baza metodologiei stabilite de Guvern, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale. De notat că nu pentru orice suprafeţe se plăteşte acest impozit. De exemplu, pentru cereale se plăteşte impozit pe venit doar dacă suprafaţa cultivată depăşeşte 2 ha, pentru legume de câmp dacă suprafaţa este mai mare de 0,5 ha etc. (vezi tabelul alăturat).

Normele de venit pentru 2015, stabilite pentru fiecare judeţ în parte, le găseşti pe site-ul ANAF (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_ r/NormeAgricole2015). De exemplu, pentru judeţul Dâmboviţa, normele de venit pentru anul 2015 sunt următoarele: pentru cereale, de 232 de lei/ha; plante oleaginoase, 284 de lei; cartof – 906 lei; sfeclă de zahăr 697 de lei; tutun – 384 de lei etc.

Plus CASS de 5,5%

Dar, pe lângă cota de 16 la sută, trebuie achitată şi contribuţia la asigurările publice de sănătate(CASS), de 5,5 la sută din venitul estimat. De exemplu, în Dâmboviţa, pentru 3 ha de cereale, venitul estimat este de 696 de lei, pentru care impozitul de 16 la sută este de 111 lei (rotunjit), la care se adaugă CASS de 5,5 la sută, adică 38 de lei.

Rezultă un impozit total de 149 de lei. Plata impozitului pe norma de venit se face în două tranşe: 50% până la data de 25 octombrie şi 50% până la data de 15 decembrie. Pentru întârzieri, vei plăti penalităţile prevăzute de Codul Fiscal.

Dacă ai arendat terenul sau îl ai într-o asociaţie agricolă, impozitul pe venit va fi plătit de arendaş/ asociaţie, în condiţiile prevăzute în contract/statut. Noul Cod Fiscal, ce urmează a intra în vigoare anul viitor, menţine atât metodologia de calcul, cât şi suprafeţele- limită pentru care nu se plăteşte impozit pe venitul agricol estimat.

Stiri
x