CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu DESTINAȚII DE WEEK-END - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Data 23-10-2015 13:13
Sursa www.agerpres.ro
Festivalul Național de Teatru, eveniment aflat la cea de-a 25 ediție, începe vineri, 23 octombrie.

Timp de zece zile, în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, publicul are posibilitatea de a viziona 44 de spectacole selecționate din stagiunea 2014-2015, trei producții invitate din străinătate (\'Frontul\'/Front — regia Luk Perceval, "War"/ Războiul — regia: Vladimir Pankov și "Tiger", după "Tigrul sibian" de Gianina Carbunariu, în regia Sofiei Jupither — Suedia), dar și multe evenimente care ar putea să facă din actuala ediție a FNT o adevărată sărbătoare dedicată artei, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

La această ediție aniversară, Festivalul își propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci și să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele zece expoziții de fotografie și plastică deschise pe toată perioada evenimentului publicul are ocazia să-și aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute, cât și să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalități ale scenei contemporane.

O întreaga "Lume", așa cum o vede Silviu Purcărete în 70 de fotografii, va fi deschisă în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național București. La fel, Horațiu Mălaele va prezenta în spațiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastră, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică și caricatură: "Graficaturi", arată sursa citată.

Retrospectiva expozițiilor prezentate la Quadrienala de scenografie și arhitectură de teatru de la Praga, ediția 2015, va fi deschisă în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduiește un eveniment expozițional multimedia — "Comedia Remix" — despre nașterea și creșterea acestui teatru ce-a fost și rămâne un fenomen în mișcarea teatrală românească.

Expoziția dedicată aniversării a 25 de ani de FNT — "Afișele vremii. Vremea teatrului" cuprinde o selecție de afișe de festival, sau ale spectacolelor prezentate în FNT în perioada 1990-2014, care va da viață și culoare Pasajului Universități, transformat pe durata Festivalului în "Pasajul FNT".

În premieră, la această ediție, Festivalul Național de Teatru se va putea vedea nu doar pe scenele bucureștene, ci și în țară și în străinătate.

Trei dintre cele mai așteptate spectacole din FNT vor putea fi urmărite în transmisiuni directe oferite de Grand Cinema & More. "Mein Kampf", "Steaua fără nume" și "BIZONI Fabula urbană #2" se vor putea urmări, pentru prima dată, în direct, în cinci orașe din România: la Cityplex Constanța, Cinema Trivale Pitești, Cityplex Brașov, Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara și la Grand Cinema & More Băneasa din Capitală.

Seria de transmisiuni în direct va debuta pe 23 octombrie, la ora 20.00, cu difuzarea piesei "Mein Kampf" de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, care va deschide Festivalul Național de Teatru pe scena Teatrului "I.L.Caragiale" din București.

Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din cadrul Festivalului National de Teatru pot fi achiziționate online de pe www.grandentertainment.ro și la casele de bilete ale locațiilor partenere.

* Cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes a Bucarest își așteaptă spectatori, între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

Zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale vor avea loc la actuala ediție, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Filmele propuse de Franța și Belgia la Oscar 2016, un maraton de 338 de minute inspirat din "O mie și una de nopți" și câștigătorul Camera d\'Or la Festivalul de la Cannes sunt câteva dintre surprizele celei de-a șasea ediții a Les Films de Cannes a Bucarest.

Ediția a șasea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural \'\'Ești București\'\' 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului București), și al Institutului Cultural Român.

* Duminică, 25 octombrie, cu ocazia aniversării regelui Mihai I, are loc a opta ediție a Concertului Regal de strângere de fonduri la Ateneul Român, informează Fundația Principesa Margareta a României, într-un comunicat.

Tenorul Teodor Ilincăi și Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, susțin un concert eveniment în beneficiul programului Tinere Talente.

Dirijorul Tiberiu Soare va conduce pentru a doua oară Orchestra Fundației Principesa Margareta a României în cadrul Concertului Regal. Orchestra și-a făcut debutul în anul 2014, fiind fondată la inițiativa Fundației Principesa Margareta a României, selectată și pregătită de către dirijorul Tiberiu Soare.

Alături de renumitul tenor Teodor Ilincăi, vor interpreta arii și canțonete din opere celebre soliștii Diana Alexe, Daniela Popescu, Larisa Ștefan și Martiniana Antonie și George Vîrban, bursieri ai programului Tinere Talente.

În debutul Concertului Regal, violonceliștii Izabela Ghergu și Cornelius Zirbo, doi tineri laureați la concursuri și olimpiade naționale și internaționale, bursieri ai Fundației, vor interpreta Concert pentru două violoncele în sol minor, RV531 de Antonio Vivaldi.

Fondurile strânse în urma Concertului Regal din 25 octombrie 2015 vor sprijini programul național Tinere Talente — ediția 2016. Cei mai promițători tineri artiști români din domeniul muzicii clasice și al artelor plastice, aflați la început de carieră și în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare, vor primi burse de studiu, mentorat și oportunități de promovare.

În ultimii ani, peste 200 de tineri artiști plastici și muzicieni au reușit performanțe extraordinare cu susținerea Fundației, arată sursa citată.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Stiri
x