CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu DESTINAȚII DE WEEK-END - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Data 06-11-2015 14:24
Sursa www.agerpres.ro
Prima ediție Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), eveniment desfășurat în perioada 6 - 8 noiembrie, a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

BIDFF debutează vineri, 6 noiembrie, ora 20.00, cu documentarului "Sacres". Bazată pe opera "Ritualul primăverii" a lui Igor Stravinsky, producția franceză regizată de Etienne Aussel și Valerie Gabail explorează teritoriile ritualurilor și adună laolaltă perspectivele a cinci coregrafi contemporani (Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach și Olivier Dubois).

Documentarul urmărește dansatorii în explorarea imaginilor primitive care le alimentează creativitatea, precum și maniera în care construiesc tema ritualului. "Sacres" este o reflecție ficțională și fantastică la granița dintre ritual și reprezentările sale, arată sursa citată.

Competiția oficială include 54 de producții din 23 de țări și este programată sâmbătă, 7 noiembrie. Scurtmetrajele selecționate de coregrafa Simona Deaconescu sunt structurate în trei calupuri: acțiune și [RE]acțiune — colecție de filme în care mișcarea corpului și a camerei de filmat se completează pentru a întrupa povești despre amintiri pierdute, valori morale și sexualitate; Mix Media — colaj de povești care orbitează în jurul experimentului și sincretismului: animație, desen, modă, tehnologie.

Ultimul calup de scurtmetraje — [în] corp și [în] afara corpului — explorează conceptul de spațiu, înțeles ca un loc în care trăim, un punct de întâlnire virtual, o metaforă sau un declanșator psihologic.

Programul zilei de duminică, 8 noiembrie, este dedicat retrospectivei "Pool International Dance Film Festival" din Berlin, precum și celor 3 documentare de scurtmetraj (Sidi Larbi Cherkaoui, Backward Glace și Living Room Dances. Kitchen Stories).

Tot duminică are loc ceremonia de decernare a premiilor Bucharest International Dance Film Festival, de la ora 19.30, care este urmată de proiecția documentarului de lungmetraj "Behind the Scenes" (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tatiana Cucureanu.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural "Ești București", prin ArCuB și Primăria Municipiului București, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

* Vineri și sâmbătă, 6 și 7 noiembrie, ora 20.00, are loc premiera spectacolului "After Hours" de Radu Iacoban, la Sala Mică a Teatrului Național "I.L. Caragiale", în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

Din distribuție fac parte: Cătălin Babliuc (poate fi văzut în spectacolele lui Andrei Șerban de la "Bulandra": "Omul cel bun din Seciuan" și "Carousel"), Conrad Mericoffer (joacă în spectacolul "Hoți", la TNB, în regia lui Radu Afrim și a câștigat Premiul de debut la Gala UNITER 2011, pentru rolul din "Livada de vișini", în regia lui Felix Alexa), Anghel Damian (foarte prezent în teatrul independent, joacă, de asemenea, la Teatrul de Comedie în "Tartuffe", regia Laszlo Bocsardi), arată un comunicat al TNB.

Actor cunoscut al tinerei generații, Radu Iacoban a virat cu succes spre dramaturgie și regie, semnând mai multe spectacole în spațiul independent, dar și în teatre de stat, ultima sa premieră de la Teatrul Foarte Mic, "Casa cu pisici", fiind prezentă în programul Festivalului Național de Teatru din acest an.

"Comunicăm din ce în ce mai \'sărac\' și ne folosim de aceleași \'cârje\' verbale, nu pentru a accepta prezența celuilalt, ci, mai degrabă, pentru a ne confirma nouă înșine că avem întodeauna dreptate. Am devenit egoiști și am uitat cum e să-l asculți cu adevărat pe celălalt. De foarte multe ori intri într-un bar și observi că oamenii de la masă se agață de un pahar cu alcool, privesc în gol și nu (mai) comunică. Avem trasee paralele și ne este frică să ieșim din \'citadelele\' ego-ului nostru. Am devenit \'singuri\'.

After Hours este un discurs absurd și comic, sau comic și absurd, care vorbește despre singurătate, inadaptabiltate socială și incapacități emoționale.

Punctul de pornire e începutul unui banc: \'Doi tipi intră într-un bar\'. Cei doi \'dulăi protagoniști\' pun la bătaie într-un \'no man\'s land al necomunicării\', argumentele arhicunoscute ale unei discuții dezvoltate la un pahar de vorbă: politică, bani, femei, mașini, literatură" — Radu Iacoban.

La a doua ediție a programului "9G la TNB" au fost înscrise 52 de proiecte, 4 dintre ele fiind selectate pentru a intra în repetiții: "After Hours", un spectacol de Radu Iacoban, "Hotel Europa" de Goran Stefanovski, regia Andrei Raicu, "(D)efectul Placebo", coordonat de Ștefan Lupu, "Beckett coupe" regia Dragoș Alexandru Mușoiu. Primul dintre ele care a intrat în repertoriul Sălii Mici este After Hours.

Programul "9G la TNB" este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural "Ești București 2015".

* Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, între orele 11.00-13.00, vizitatorii sunt așteptați în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, la atelierul de podoabe din pănușă de porumb, potrivit unui comunicat al muzeului.

Aici împreună cu Iulia Balint, meșter din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, aceștia pot confecționa coșulețe, buchete de flori, îngerași.

Proiectul "Podoabe din pănușă" este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea III de proiecte culturale, 2015. Accesul este liber.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Stiri
x