CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Cum se traduce plata redistributivă în bani pe hectar la subvenția pentru 2015
Data 11-11-2015 10:33
Sursa agrointel.ro
Plata redistributivă este inclusă de anul acesta în schema plăților directe făcute de APIA din fonduri europene. Deși mai puțin mediatizată, plata redistributivă a fost creată ca un instrument de bază pentru stimularea comasării terenurilor și are rolul de a-i sprijini pe fermieri să ”lipească” bucățile mai mici de pământ pentru a crea o suprafață mai mare pentru care vor primi, implicit, și o subvenție mai mare la hectar.

În cele mai recente interviuri televizate, așa cum a fost cel acordat emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1), ministrul Daniel Constantin a accentuat oportunitatea plății directe pentru fermierii care lucrează acum suprafețe mici. Sunt eligibile suprafețele comasate prin moștenire, contracte de vânzare-cumpărare sau de reziliere a contractelor de arendă/concesiune, potrivit Ordinului 619/2015 prin care s-au aprobat criteriile de eligibilitate pentru plățile directe.

Plata redistributivă pentru 2015, dar și pentru anii ce vor urma până în 2020, de acest sprijin plătit la hectar vor beneficia pe de o parte producătorii agricoli care exploatează între 1 și 5 hectare, iar pe de altă parte, cei cu suprafețe între 5 și 30 de hectare. Astfel, pentru cei sub 5 hectare, pentru anul acesta se va achita 5 euro/ha, în timp ce, așa cum a anunțat ministrul Daniel Constantin, cei care au între 5 și 30 de hectare, vor încasa tot 5 euro/ha pe primele 5 hectare, iar apoi, pe restul, câte 46,75 de euro/hectar pentru. O diferență mare, menită să reducă fărâmițarea parcelelor, să îi determine pe proprietari să își comaseze terenurile.

Banii pe plata redistributivă se adaugă la plata unică pe suprafață – SAPS, fixată deja la 77,42 de euro la hectar, precum și la pachetul de înverzire, adică alți 53,90 de euro/ha. Astfel, un fermier care exploatează peste 5 hectare, dar nu mai mult de 30, poate încasa la fiecare hectar circa 180 de euro (178 de euro, mai exact), la care se adaugă și Ajutorul Național Tranzitoriu, adică încă în jur de 15-20 de euro (nu s-a fixat încă), bani din bugetul de stat. Dacă fermierul are sub 40 de ani, el este eligibil și pentru plata dedicată tinerilor fermieri, adică încă 29,77 de euro la hectar. Se mai adaugă, după situație, sprijinul cuplat de producție pentru diferitele culturi, precum soia (325 euro/ha) sau lucernă (55 de euro/ha), și cel pe agro-mediu (vezi aici sumele pentru 2015)

Plata redistributivă se achită în fiecare an și este o plată decuplată de producție, adică nu este influențată de recolta obținută de fermier la hectar. Sprijinul este inclus în cererea unică de plată introdusă din 2015 și care va fi completată anual de fermieri până în 2020.

Stiri
x