CALENDAR FISCAL

MIERCURI 17 IULIE
Depunerea Situației eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete/alte tutunuri de fumat în luna ... anul ... - Anexa nr.4 din normele metodologice de aplicare a prevederilo ... [continuare]
STIRI

Titlu Noile taxe pentru microîntreprinderi, companii, PFA, de la 1 ianuarie
Data 21-12-2015 14:20
Sursa www.evz.ro
Zilele trecute au fost elaborate și publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor normele de aplicare ale Codului Fiscal. Acesta va aduce o serie de înlesniri fiscale pentru firme și persoane fizice, dar, pe de altă parte, dacă ne referim la taxele locale, se poate spune că pe români îi așteaptă o soartă grea din 2016

TVA scade cu 4 procente, accizele se reduc, iar microîntreprinderile beneficiază de un regim mai relaxat de impozitare. În schimb, apar o serie de modificări în privința contribuțiilor sociale achitate de PFA-uri, mai dure.

Pe de altă parte, Codul Fiscal păstrează anul viitor supra- acciza de 7 eurocenți la combustibili. De asemenea, companiile vor plăti și anul viitor taxa pe stâlp, atât de controversată, care reprezintă 1% din active.

TVA scade la 20%

Principala măsură, care va influența atât mediul de afaceri, prin oferirea posibilității de a crește vânzările, cât și persoanele fizice, prin majorarea veniturilor pe care le au la îndemână, este scăderea TVA de la 24%, la 20%, de la 1 ianuarie. Dacă firmele vor accepta să transfere această scădere în prețuri, atunci există perspectiva ca vânzările lor să crească, date fiind tarifele mai mici. De exemplu, un autoturism Dacia cu un preț de 5.000 de euro ar ajunge să coste 4.840 de euro, un discount care ar putea să conteze pentru cei care și-au propus să ia mașini noi în 2016. Ieftinirile se vor adăuga celor din acest an, când, pentru alimentele de bază, TVA a scăzut la numai 9% și scăderii TVA tot la 9%, pentru panificație, în 2013. Pe final de an, în 2014, Executivul a decis și să aplice un TVA de 9% și pentru apa potabilă, și pentru apa folosită pentru irigații. Românii ar trebui să vadă, așadar, o ieftinire serioasă a facturii la apă. Dacă un metru cub de apă rece costă acum 7 lei, de exemplu, o scădere cu 15% a TVA ar însemna că prețul unui metru cub ajunge la 6,15 lei. Pentru trei metri cubi consumați într-o lună, factura ar urma să scadă cu peste 2,5 lei.

Noul Cod Fiscal prevede și o facilitate pentru cei ce vor să cumpere locuințe. Valoarea locuinței pentru care se va aplica un TVA de 5% la vânzare crește de la 85.000 de euro la 100.000 de euro.

Impozit pe dividende de 5%

Deși după negocierile cu FMI și Comisia Europeană a rămas stabilit că impozitul pe dividende nu mai scade de la anul, fostul Executiv a dat, în ultimele luni, de mandat o ordonanță care prevede totuși reducerea acestuia. Concret, dacă pentru dividendele câștigate se achită acum un impozit de 16%, de la anul nivelul scade la 5%.

Scad accizele

Dacă în faza inițială a proiectului de Cod Fiscal acciza pe carburanți, fie că e vorba de motorină sau benzină, urma să scadă cu echivalentul a 7 eurocenți, ceea ce însemna, practic, eliminarea controversatei supraaccize introdusă în trecut, în faza finală a Codului Fiscal această prevedere a dispărut. Sunt eliminate însă din sfera de impozitare cu accize „Alte produse accizabile”: cafea, bijuterii, confecții din blănuri, autoturisme etc. De asemenea, se va reduce acciza pe alcool.

Impozit de 1% pe microîntreprinderi

În aceeași categorie de măsuri decise pe ultima sută de metri intră și aplicarea unui impozit diferențiat pentru microîntreprideri, respectiv a unei cote de numai 1% din cifra de afaceri, dacă firma are mai mult de 2 angajați. Concret, actul normativ prevede un impozit de: 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv; de 2 % pentru microîntreprinderile care au un salariat și 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați. Vestea bună este că în categoria microîntreprinderi se vor putea încadra mai multe firme, respectiv cele care încasează anual maximum 100.000 de euro, nu 65.000 de euro, ca anterior.

Nou calcul al CAS pentru PFA

La capitolul contribuții sociale există o mulțime de modificări. Poate cea mai importantă, care vizează persoanele fizice autorizate, impune PFA-urilor plata CAS chiar dacă acestea achită deja contribuția printr-un alt contract, de salariat. Prevederea nu exista până acum. Cota minimă pe care sunt obligate să o plătească PFA-urile, chiar dacă au și contract de muncă, este de 10,5% din venitul net realizat. În schimb, cine achită contribuții la sănătate pentru un contract de muncă nu va mai fi obligat să le plătească și dacă întregistrează venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Tot referitor la contribuțiile la sănătate, noul Cod Fiscal introduce creșterea cheltuielilor forfetare pentru plata CASS, la 40%, în cazul chiriilor.

Cresc impozitele pentru casă

În premieră, noul Cod Fiscal stabilește cote diferite de impozitare pentru locuințe, în funcție de cine utilizează locuința respectivă. 2016 va fi primul an în care, la stabilirea impozitelor, nu mai contează cine este proprietarul clădirii, ci dacă respectiva clădire are destinație de locuință sau este sediu pentru o activitate economică.

O creștere dramatică de impozit o vor suporta cei care folosesc o locuință deținută de o persoană fizică drept sediu de firmă (loc de desfășurare a activității, nu sediu social). Creșterea este și de 25 de ori.

Taxe mari și pentru locuință

Și pentru cei care folosesc imobilul drept locuință sunt majorări. Doar câteva orașe, respectiv Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița, au ales o cotă minimă pentru spațiile folosite pentru locuit. În schimb, în Turda, Tecuci, Arad sau Câmpina, impozitele sunt mari, crescând și de trei ori.

Stiri
x 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate. Click pentru oferta de Tarife contabilitate
x