CALENDAR FISCAL

MIERCURI 16 OCTOMBRIE
Depunerea Situației eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete/alte tutunuri de fumat în luna ... anul ... - Anexa nr.4 din normele metodologice de aplicare a prevederilo ... [continuare]
STIRI

Titlu Crescător de vaci: Fără subvenții, nu ies din iarnă cu 20 de vaci. Am ajuns să le vând pe baloți de nutreț
Data 25-01-2016 15:45
Sursa agrointel.ro
Întârzierile cu care subvențiile ajung la crescătorii de animale nu doar că le îngreunează activitatea, ci pe mulți îi aduc în stare de faliment. Din cauza prețurilor foarte mici atât la lapte, cât și la carne, dar și pentru că nu au bani să-și cumpere furajele necesare pentru hrana animalelor, fermierii au ajuns chiar în situața să vândă vacile pe baloți de nutreț. Un asfel de caz este cel al fermei de vaci de la Periș, deținută de George Mihai Dragomir.

”Nu știu dacă anul acesta o să mai continui activitatea. Ferma de vaci nu se mai susține de trei ani, eu am susținut-o tot timpul din altceva. Cum să vând vițelul la samsari pe 200 de lei și o vacă pe 500 de lei? Nu pot să accept așa ceva. Acum sunt în faliment, am ajuns să dau vacile pe baloți de nutreț. Eu mai am vreo 70 de vaci și dacă o să ies cu 20 de animale din iarnă. Cât e zăpadă, am baloți de pe o zi pe alta”, povestește Dragomir.

Dacă subvențiile ar ajunge la timp și nu ar mai fi întârzieri așa de mari, alta ar fi situația sau cel puțin așa consideră fermierul. “Ce să fac cu banii în aprilie? Dacă i-aș primi în vară, aș putea să-mi fac baloți cu 7-8 lei și nu să-i cumpăr cu 20 de lei, cât este în prezent”, spune fermierul.

Acesta se plânge și de lipsa de sprijin din partea autorităților locale, dar și de numeroasele controale de pe la diferite instituții, de la care curg apoi și amenzile.

Mraniță de la vaci

Pentru că ferma de vaci nu a fost întotdeauna o afacere profitabilă, Dragomir spune că de-a lungul timpului acesta a fost susținută din alte activități. Astfel, încă de la înființarea fermei în urmă cu circa 15 ani, o activitate importantă a fost obținerea de mraniță pentru legumicultură și pomicultură. Mranița este produsă în cadrul fermei de la Periș, fiind un produs ecologic și natural. De asemenea, tot la Periș se produce și compost, obținut prin descompunerea materiei organice umezite (frunze, scoarță de copac și alte resturi vegetale), care este folosit în grădinăritul organic. Din păcate, însă, de vreo trei ani, nici pe acest segment lucrurile nu mai merg așa cum ar trebui, investițiile în amenajarea de grădini, altădată o sursă importantă de venituri, devenind tot mai rare.

Stiri
x 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate. Click pentru oferta de Tarife contabilitate
x