CALENDAR FISCAL

MIERCURI 16 OCTOMBRIE
Depunerea Situației eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete/alte tutunuri de fumat în luna ... anul ... - Anexa nr.4 din normele metodologice de aplicare a prevederilo ... [continuare]
STIRI

Titlu Șeful APIA dă detalii despre subvenții!
Data 28-01-2016 15:53
Sursa www.agroinfo.ro
O miză mare pentru fermierii români este sprijinul cuplat. Fermierii așteaptă cu nerăbdare această subvenție. Banii ar scoate multe exploatații din impas financiar. Pe lângă sprijinul cuplat, agricultorii încasează și ajutorul național tranzitoriu. Ce spune șeful Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre plata subvențiilor?

Sunt 190.000 de fermieri români care solicită prin cererea unică de plată subvenții pentru fermele de bovine, de caprine și de ovine.

Conform monitorizării cererilor unice de plată s-au depus peste 190.000 declarații privind sectorul zootehnic, în care s-a solicitat sprijin financiar după cum umează:

-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000 capete bivolițe de lapte;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 5.000.000 capete ovine și caprine;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 8.000 capete taurine de carne;
-sprijin cuplat pentru un număr de peste 85.000 capete vaci de lapte.

Fermierii români solicită, în aceeași cerere unică, și ajutor național tranzitoriu pentru 1.000.000 capete bovine și 9.000.000 capete ovine și caprine, declară, pentru Agroinfo, Ioan Merca, directorul general APIA.

Când se pot plăti subvențiile?

Numărul de animale eligibile la plată, pentru toate schemele, precum și numărul de femieri care vor primi subvenție în sector zootehnic, în anul de cerere 2015, va fi stabilit după finalizarea tuturor controalelor administrative.

Plata privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic si ajutorul național tranzitoriu se va efectua după stabilirea numărului de animale eligibile pentru fiecare schemă în parte în conformitate cu OMADR nr. 619/2015 cu modificările și completările ulterioare, explică șeful APIA.

Trebuie subliniat că fermierii români au completat o singură cerere pentru toate schemele de plată, un singur formular care cuprinde și sectorul vegetal și cel zootehnic.

Schemele de plată din cele două sectoare nu se pot acorda până nu se finalizează controalele, procesarea cererilor unice, până nu se determină numărul exact de animale eligibile la plată, suprafața de teren eligibilă la plată ș.a.m.d.

Concret, cum stă situația în acest moment, nu se pot plăti subvențiile pentru fermierii din sectorul zootehnic și cei din vegetal să fie amânați cu plata sau invers. Cu toate aceste scheme de plată, APIA lucrează într-un sistem informatic complex care include nu mai puțin de 20 de module.

Agroinfo este singurul portal care a solicitat și a publicat explicația dezvoltatorului, consorțiul SIVECO-Teamnet, despre cum funcționează acest soft!

Sprijinul cuplat la bovine este estimat la 300 de euro/cap de vită de carne și 250 euro/bovină de lapte. Comisia Europeană a fost notificată pentru 300.000 de capete de bovine.

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), singura schemă de plată care este acoperită de la bugetul național, se acordă în sistem regresiv. Scade în fiecare an cu 5%. Pentru 2015, crescătorii de bovine ar putea încasa aproximativ 460 de lei/cap de vită de carne și aproximativ 107 lei/tona de lapte. Cuantumul subvenției poate să crească sau să scadă în funcție de numărul de animale declarate eligibile.

Pentru ovine și caprine, sprijinul cuplat este estimat la 7 euro/cap de animal. Dar aici sunt mai multe propuneri venite din partea liderilor fermierilor și asupra cărora o să revenim. Ajutorul național tranzitoriu pentru 2015 este aproximat la 24 de lei/cap de oaie sau capră.

Stiri
x 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate. Click pentru oferta de Tarife contabilitate
x