CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu DESTINAȚII DE WEEK-END - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Data 29-01-2016 16:03
Sursa www.agerpres.ro
Între 29 și 31 ianuarie, Astra Film on Tour aduce la București, la Muzeul Național al Țăranului Român, 6 documentare de top din programul AFF 2015, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Proiecțiile au loc în fiecare zi cu începere de la ora 18.00.

Prima zi de Astra Film on Tour la București, vineri, 29 ianuarie, debutează cu "With__OR_Without You" (regia Hyuckjee Park) — Premiul Juriului, secțiunea Internațional la AFF 2015 — un film observațional care surprinde lucrurile mărunte de zi cu zi din viața a două femei vârstnice ce locuiesc împreună într-un sat coreean.

De la ora 19.45, va fi proiectat "Spartacus & Cassandra" (regia Ioannis Nuguet) distins cu Marele Premiu la AFF 2015. Filmul este o incursiune emoționantă în universul a doi frați romi de origine română care locuiesc în suburbiile Parisului.

Filmele programate sâmbătă, 30 ianuarie, urmăresc puterea ecranului, ca mediu de transmitere și înțelegere a realității. "The Wolfpack" (regia Crystal Moselle) face cunoscută viața a șase frați adolescenți a căror tată a decis că trebuie să-i protejeze de societate, așa că nu le-a permis niciodată să părăsească apartamentul în care locuiesc situat în centrul New York-ului, în schimb le-a pus la dispoziție colecția sa de filme de ficțiune. Adolescenții își petrec timpul vizionând filme și reconstituind scenele lor preferate.

De la ora 19.30, "I am the People" (regia Anna Roussillon) urmărește modul în care Farraj, un om simplu care se ocupă cu lucrarea pământului, trăiește revoluția egipteană din fața televizorului, în comparație cu conaționalii săi aflați în miezul revoltei.

Duminică, 31 ianuarie, are loc proiecția filmului "Left on Purpose" (regia Justin Schein), portretul unui fost activist părăsit de colegii alături de care cândva milita pentru cauze comune și care luptându-se cu depresia clinică, alcoolul și drogurile se teme să nu devină o povară pentru ceilalți.

De la ora 19.30, filmul "The Seven dwarfs of Auschwitz" (regia Ursula Macfarlane) face cunoscut cazul a șapte frați pitici din Maramureș, cântăreți și interpreți, care ajung în timpul ocupației naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, în mod miraculos, tocmai acesta fiind și motivul pentru care scapă cu viață.

Proiecțiile vor avea loc în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.

Accesul publicului este liber.

Astra Film On Tour la București este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român.

* Sâmbătă, 30 ianuarie, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Centrul Național al Dansului București (CNDB) invită publicul la "Studioul Artele Plastice și Dansul. Programul 10", eveniment ce va avea loc de la ora 12.00, la sediul MNAR.

"Studioul Artele Plastice și Dansul. Programul 10" este o întâlnire între artele vizuale, artele performative și istoria culturală a cooperării dintre acestea, văzută critic prin ochii Valentinei Iancu, curatoarea expoziției "Egal. Artă și feminism în România modernă", potrivit unui comunicat al muzeului.

Evenimentul va cuprinde spectacolul "Reenacting Lizica Codreanu", o reconstrucție scenică realizată de elevele Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din București (coregraf: Doina Georgescu, costume: Cristian Marin).

După performance, Liana Tugearu, istoric de artă și critic de dans, cercetătorii Corina Cimpoieru și Igor Mocanu vor discuta cu publicul despre câteva dintre coregrafele importante ale istoriei dansului contemporan românesc. Evenimentul va include și o serie de proiecții video inedite.

"Studioul Artele Plastice și Dansul (Programele 1-9)" a fost un maraton interdisciplinar de programe vizuale și coregrafice, curatoriat de Liana Tugearu în anii \'80 la Muzeul Național de Artă al RSR, care s-a bucurat de participarea istoricilor de artă: Carmen Brad, Liana Tugearu, Ioana Beldiman, Codruța Cruceanu, Andrei Paleolog, Elena Mateescu și Suzana Heitel și a coregrafilor: Raluca Ianegic, Ioan Tugearu, Vera Proca-Ciortea, Sergiu Anghel, Alexa Mezincescu și Rowse Marie Bot Stocec.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă.

* Ziua Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" va fi marcată sâmbătă, 30 ianuarie, printr-o succesiune de momente axate pe activitatea celor două facultăți ale Universității: Facultatea de Teatru și Facultatea de Film, arată un comunicat al UNATC "I. L. Caragiale".

Gazdele, cadre didactice și studenți, au pregătit pentru invitați ateliere demonstrative de teatru și de film.

În program de la ora 14.00, la Sala Atelier a instituției va avea loc un atelier de teatru, urmat de la ora 15.30 de lansarea cărții coordonate de Elena Saulea, "Alexa Visarion sau destinul vocației". Volumul prezintă, prin evocările mai multor generații de actori, regizori, critici, teatrologi și studenți, traseul artistic și didactic al regizorului de teatru și film Alexa Visarion.

Între orele 16.15 — 18.00 pe platoul de filmări UNATC are loc un atelier de film. Spectacolul de teatru "Conu\' Leonida" de I. L. Caragiale, producție Master an II, care începe la ora 18.30, închide seria evenimentelor.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Stiri
x