CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Programul „Prima mașină”, un mare fiasco guvernamental
Data 01-02-2016 16:21
Sursa www.evz.ro
Mai puțin de 200 de români au apelat până acum la programul guvernamental „Prima mașină”, la care au acces cei care nu au deținut până acum un autoturism, potrivit datelor furnizate EVZ de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Dobânda redusă și riscul destul de mare asociat acestor credite, în ciuda garanției de 50% oferite de stat, pare să fi determinat băncile să nu promoveze acest program, ceea ce a condus la rezultatul de mai sus. În timp ce marile bănci din țară au acordat doar câteva credite, o instituție financiară nebancară (IFN) a oferit mai mult de jumătate din împrumuturi. Astfel, din totalul celor 193 de garanții acordate, RCI Leasing Romania IFN a acordat 109 de garanții.

Mai mult, deși programul se adresează românilor care au minimum 18 ani, cei mai tineri debitori din program au împlinit 23 de ani,ceea ce arată că creditorii nu sunt foarte interesați să ofere împrumuturi celui mai riscant segment, format din tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

„Din luna aprilie 2015, când programul a devenit operațional, au fost acordate 193 garanții, în valoare totală de 3.256.833 lei. De la începutul acestui an nu a fost acordată încă nicio garanție. Valoarea medie a creditelor în anul 2015 a fost de 33.750 lei, iar valoarea medie a garanțiilor a fost de 16.875 lei (50% din valoarea finanțării)”, potrivit datelor ce ne-au fost furnizate de FNGCIMM.

Beneficiarii programului sunt 100 bărbați și 93 de femei. Interesant este că 4 dintre cei care au beneficiat de finanțare au peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că au așteptat până la această vârstă pentru a își lua o mașină nouă.

Stiri
x