CALENDAR FISCAL

JOI 27 FEBRUARIE
Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică - Formularul 010

Depunerea Declarației privind obligațiile d ... [continuare]
STIRI

Titlu Haos în jurul datei de începere a plăților pe suprafață la APIA: Cine are șanse să intre în prima tranșă la virarea banilor?
Data 14-03-2016 10:51
Sursa agrointel.ro
Scenariile optimiste pentru plata subvențiilor, avansate în mai multe declarații oferite de ministrul agriculturii presei, par să fie contrazise de realitatea de la APIA. Softul merge cu întreruperi iar funcționarii sunt chemați chiar și în miez de noapte să recupereze timpul ”pierdut” în care acesta nu a funcționat.

”Profităm când merge softul și venim de acasă și peste program. Dacă merge 2 ore, noi profităm și ne facem treaba”, ne-au explicat surse APIA.

Chiar și așa, timpul până la 8 aprilie, dată avansată de ministrul agriculturii, este scurt iar funcționari trebuie să se împartă în două locuri: să proceseze cererile pentru autorizarea la plată și să preia cererile noi depuse în campania 2016.

”Modulele sunt extrem de complexe și nu este așa simplu pe cât s-ar crede din exterior. Dacă începem pe 11-12 tot cred că este bine. Dacă va merge aplicația, măcar știm că ne oprim o săptămână cu depunerea cererilor sau lucrăm în schimburi dar finalizăm plățile. Acum practic până la orele 16 primim cereri și după aceea autorizăm la plată. La APIA chiar se muncește la foc continuu iar pe umerii noștri este o presiune extraordinară chiar dacă fermierii ne arată de cele mai multe ori cu degetul. Anul acesta este unul de cumpănă iar fermierii trebuia să fie informați astfel încât să știe pe ce bani se pot baza”, ne-au declarat surse APIA din teritoriu.

În plus, fermierilor care au sunat la APIA Central li s-a răspuns că banii o să înceapă să intre în conturi de abia după 15 aprilie. ”De la APIA ni s-a spus că plățile încep cu 15 aprilie. Pe 8 se finalizează soft-ul și apoi se introduc rezultatele controalelor. Și când vor începe plățile, stai să vezi cum se blochează soft-ul, cum nimeni nu mai știe nimic, cum o să ne uităm lung în conturi. M-aș gândi la banii care o sa îi iau pe grâu că aia sunt mai siguri decât subvenția asta dar…la ce preț va avea grâul în vara asta”, ne-a sesizat, într-un comentariu postat pe site-ul Agrointeligenta.ro, Irina Nistor.

Fermierii care nu au primit avans ar putea intra primii la plată?

La nivelul APIA există intenția de a introduce la plată fermierii care nu au primit avans în luna decembrie 2015 când agenția de plăți a reușit să achite suma totală de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), pentru un număr de 602.159 fermieri cu o suprafaţă de 5.753.954 ha.

”Există această discuție dar nu se știe deocamdată dacă programul va ști să calculeze, tot din cauza softului, astfel încât să îi trimită spre plată pe cei care nu au luat avans. Nu cred că este imposibil să se aplice această teorie care este chiar fair play față de fermierii care chiar nu au primit niciun euro în cont”, ne-au mai explicat surse APIA.

Stiri
x