CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu ORDINEA în care APIA va face plățile începând din 8 aprilie
Data 29-03-2016 15:33
Sursa agrointel.ro
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul instituției un proiect de act normativ care conține cuantumul plăților pe care APIA le va achita în acest an pentru suprafețele agricole. Este vorba despre banii aferenți anului de cerere 2015 care, potrivit regulamentelor europene, trebuie achitați agricultorilor până cel târziu la data de 30 iunie, plățile fiind anunțate să înceapă în România de la 8 aprilie.

APIA nu va face plățile întâmplător ci se va ține cont de o ordine clară între schemele de sprijin pentru care se vor vira banii.

”Schemele de sprijin preconizate a fi prioritare la plată sunt: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), Ajutorul naţional tranzitoriu pentru culturi în teren arabil (ANT), Plata redistributivă, Plata pentru tânărul fermier, Schema de plată pentru micul fermier, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire), Plăţile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (Măsura 13)”, a precizat directorul APIA, Ioan Merca, într-un răspuns pentru Agrointeligența.

Referitor la ce fermieri vor intra primii la plată, conform unor declarații făcute de către ministrul agriculturii Achim Irimescu, este vorba despre acei beneficiari de subvenții care nu sunt în eșantionul de control și care nu au încasat anul trecut avansul din SAPS.

Potrivit oficialului APIA, instituția este pregătită să înceapă plățile din 8 aprilie și până la data de 28 martie, erau procesate pentru Campania 2015 un număr total de 240.727 de cereri de plată depuse anul trecut de către fermieri.

Fiecare hectar de teren agricol eligibil primește SAPS și ANT

Suma minimă pe care un fermier poate să o primească, teoretic, pe un hectar este cuantumul plății unice pe suprafață (SAPS) cumulat cu Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru sectorul vegetal.

Un calcul simplu, după sumele publicate de MADR, arată că:
SAPS+ANT = 79,7392 +19,1942 = 98,9334 euro/ha

Stiri
x