CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Când primesc SUBVENȚIILE fermierii aflați în eșantionul de control?
Data 12-04-2016 14:45
Sursa www.agroinfo.ro
Fermierii își vor primi banii cât mai curând posibil! Rapoartele de control au fost introduse deja în sistemul informatic și este în curs rularea controlului administrativ și gestionarea erorilor, declară Nicolae Horumbă, director general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Sunt circa 55.000 de fermieri care au fost controlați clasic și prin teledetecție la nivel național. Pe cererile unice ale acestor fermieri se lucrează, în acest moment, pe controlul administrativ. E vorba de o suprafață de 1,5 milioane ha.

Neregulile descoperite sunt diverse, pornind de la unele parcele amplasate greșit - la teledetecție s-a constatat că pe locul unde fermierii și-au declarat suprafețele, nu se regăsesc culturile - și până la nerespectarea regulilor de ecocondiționalitate.

Sunt foarte diverse neregulile și la momentul acesta nu am o centralizare a datelor. Aceasta centralizare va fi disponibilă după rularea controlului administrativ și asta nu înseamnă că e o rulare automată. Este vorba de gestionarea caz cu caz, eroare cu eroare, făcută de oamenii noștri, spune Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.

În fiecare an, APIA extrage un eșantion de control. Numărul de fermieri din eșantionul 2015 este aproximativ egal cu cel din campania 2014.
Sancțiunile aplicate fermierilor pornesc de la 1% din suma care li se cuvine din schemele de plată și pot să ajungă până la excluderea de la plata subvențiilor.

Fermierii din eșantionul de control ar putea fi printre ultimele tranșe plătite de APIA.

Stiri
x