CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Cadastrarea gratuită la nivel naţional: În ce localităţi se lucrează în 2016
Data 22-04-2016 13:22
Sursa www.avocatnet.ro
Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre finele anului trecut şi acum sunt în plină desfăşurare, conform informaţiilor obţinute de AvocatNet.ro. Astfel, în această perioadă se lucrează în 142 de localităţi din toată ţara, iar autorităţile au în plan pentru 2016 demararea cadastrării gratuite în alte 200 de localităţi. Până în anul 2023, în cadrul unui program naţional, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost instituit prin intermediul Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi ulterior a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, act normativ apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai. Lucrările din cadrul acestuia sunt desfăşurate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi sunt finanţate din veniturile sale proprii, dar şi din bani europeni sau ai autorităţilor locale.

Principalul scop al programului este, aşa cum reiese din legea amintită, înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din ţară, până în anul 2023, în sistemul de cadastru şi carte funciară: "Se instituie Programul naţional de cadastru şi carte funciară în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, realizării planului cadastral al imobilelor şi deschiderii cărţilor funciare la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale". Mai exact, înregistrarea gratuită include toate terenurile şi clădirile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Lucrările efective de cadastrare au început spre finele anului 2015, în 63 de localităţi, după cum a anunţat ANCPI la momentul respectiv. Conform informaţiilor obţinute de AvocatNet.ro de la Agenţie, până acum s-a terminat cadastrarea în 17 localităţi din zece judeţe: două din Alba, una din Argeş, una din Braşov, trei din călăraşi, una din Dolj, două din Galaţi, una din Mureş, trei din Olt, două din Teleorman şi una din Timiş.

În momentul de faţă, se lucrează în 142 de localităţi din 33 de judeţe. Mai exact, este vorba de şase localităţi din Alba, 11 din Arad, şase din Argeş, trei din Bacău, şapte din Bihor, şase din Bistriţa Năsăud, trei din Botoşani, două din Braşov, două din Brăila, patru din Buzău, trei din Caraş Severin, una din Călăraşi, şase din Cluj, şase din Dâmboviţa, cinci din Dolj, două din Galaţi, una din Giurgiu, şase din Gorj, două din Harghita, trei din Hunedoara, două din Ialomiţa, trei din Iaşi, trei din Ilfov, trei din Mehedinţi, una din Mureş, şase din Neamţ, şase din Olt, două din Prahova, nouă din Suceava, şapte din Teleorman, opt din Timiş, trei din Tulcea şi patru din Vâlcea.

Referitor la lucrările pe care autorităţile intenţionează să le mai înceapă în 2016, reprezentanţii ANCPI ne-au spus că acestea vizează 60 de localităţi din 17 judeţe. Concret, patru din Bacău, două din Bistriţa Năsăud, două din Braşov, patru din Călăraşi, patru din Constanţa, două din Covasna, două din Giurgiu, trei din Harghita, două din Ialomiţa, cinci din Maramureş, opt din Mureş, cinci din Prahova, trei din Satu Mare, două din Sălaj, două din Sibiu, patru din Vaslui şi şase din Vrancea. În plus, în plan mai sunt şi alte 140 de localităţi ce n-au fost stabilite încă.

Până la data de 31 decembrie, se estimează că se va termina cadastrarea gratuită în 34 de localităţi din 14 judeţe (una din Alba, cinci din Arad, două din Argeş, patru din Bihor, două din Braşov, una din Călăraşi, trei din Cluj, două din Dâmboviţa, una din Dolj, două din Harghita, una din Mureş, cinci din Suceava, trei din Teleorman şi două din Timiş).

Notă: Denumirile localităţilor în care s-au terminat lucrările, în care se lucrează acum, în care se va începe cadastrarea până la finele anului 2016 şi în care se estimează finalizarea cadastrării până la 31 decembrie sunt incluse în listele anexate articolului.

Cetăţenii trebuie doar să permită accesul pe proprietate şi să coopereze

Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de către ANCPI. Asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.

"În cadrul PNCCF, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF, în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în UAT-ul (unitatea administrativ-teritorială - n. red.) pe raza căruia se află imobilul/imobilele. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Acestea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale", explică reprezentanţii Agenţiei.

Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:

să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;
să prezinte actele juridice referitoare la imobile;
să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;
să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.
În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii află de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

Important! Reprezentanţii ANCPI precizează că, în principal, în funcţie de mărimea unei localităţi, lucrările de înregistrare a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară durează în jur de 12-18 luni.

Programul naţional de cadastrare a fost lansat în aprilie 2015

Lansarea PNCCF a avut loc în aprilie 2015, în cadrul unei conferinţe de presă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în care au fost prezentate avantajele cadastrării gratuite a tuturor imobilelor.

"Obiectivul principal al Programului naţional de cadastru şi carte funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Odată atins acest obiectiv, se revitalizează piaţa imobiliară din România, se dezvoltă creditul agricol şi creditul ipotecar, se dezvoltă toate tranzacţiile care au ca obiect vânzarea şi cumpărarea de imobile", a precizat Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice de la acel moment. Acesta a afirmat că programul este finanţat, în principal, din fondurile ANCPI şi din fonduri europene, însă autorităţile locale pot, de asemenea, să contribuie cu bani.

Practic, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţiile publice) beneficiază gratuit de înregistrarea imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, conform HG nr. 294/2015. Concret, prin program se înregistrează gratuit imobilele, se realizează planul cadastral al acestora şi se deschid cărţile funciare la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. În acelaşi timp, autorităţile se ocupă şi de digitalizarea cărţilor funciare şi a planurilor cadastrale deja existente.

Conform datelor ANCPI, în prezent în România doar 21,83% dintre imobile sunt cadastrate.

Stiri
x