CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Exclusiv! Ce spune ministrul agriculturii despre prelungirea termenului de depunere a cererii unice
Data 06-05-2016 16:06
Sursa agrointel.ro
Comisia Europeană dă șansa statelor membre să prelungească cu cel mult o lună termenul limită pentru depunerea cererii unice. Ca un răspuns la solicitările venite din partea statelor membre, comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a anunțat că perioada de depunere a cererilor unice va putea fi prelungită, la cererea fiecărui guvern, până pe 15 iunie. În prezent, termenul limită este de 16 mai, dată după care beneficiarii de subvenții sunt penalizați cu 1% pentru fiecare zi de întârziere până la mijlocul lunii iunie, după care nu se mai acceptă solicitări.

De precizat că Regulamentul European prevede că termenul maxim de prelungire este de o lună dar nu impune statelor membre să opteze pentru perioada maximă ci pot alege să facă amânarea și cu una, două sau trei săptămâni.

Aceasta ar fi și opțiunea Ministerului Agriculturii care vrea să evite situația în care prelungirea termenului ar duce și la o întârziere a plăților pentru anul de cerere 2016. ”Prelungirea cu o lună nu ne avantajează de niciun fel din mai multe motive. În primul rând, automat că fermierii se relaxează și după cum spun și colegii din APIA, directorii generali, că deja erau programați și nu s-au mai prezentat. Au zis că lasă că mai este până la 15 iunie. Și în al doilea rând iarăși ne ducem către toamnă când ar trebui să plătim avans. Cel mai bine ar fi să nu plătim avans dar știți cum e…oamenii spun că dacă au dreptul trebuie să îl dai. Chiar dacă muncim noi mai mult. Așa că pe noi ne pune în dificultate dacă amânăm termenul de 16 mai foarte tare. În cel mai bun caz adoptăm decizia să prelungim cu o săptămână sau 10 zile, maxim trei săptămâni. Dar este exclus să prelungim cu o lună. Conform legislației este nevoie de ordin de ministru dar sigur că eu mă voi consulta cu producătorii dar nu poți să îi intrebi pe toți. A mai zis lumea că mă susțin doar sefii lor dar ei nu sunt toți bucuroși. Le-am spus clar: păi înțelegeți-vă că doar voi i-ați ales…”, ne-a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Cei afectați sunt crescătorii de animale

Din informările oficiale, începând cu data de 1 martie s-au depus la APIA un număr de 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha. În ceea ce privește procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic – Campania 2016, care a început de luni, 25 aprilie 2016, până la acest moment au fost deja înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene, acest numâr urmând să crească în perioada următoare.

Aceștia din urmă sunt de altfel și cei mai afectați pentru că au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a depune cerere unică.

Stiri
x