CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Fermierii au cerut prelungirea perioadei de depunere a cererii unice cu 10 zile
Data 10-05-2016 11:12
Sursa agrointel.ro
Având în vedere multiplele dificultăți pe care statele membre le-au întâmpinat la depunerea cererilor unice aferente anului agricol 2016, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan a anunțat recent că va oferi posibilitatea statelor membre să prelungească termenul de depunere limită al cererilor unice până la 15 iunie, cu notificarea prealabilă a Comisiei Europene. În prezent termenul limită de depunere a cererilor unice este 16 mai, fermierii putând solicita sprijinul și până la 15 iunie, fiind penalizați cu 1% din valoarea subvenție, pentru fiecare zi de întârziere.

Referitor la situația României, atât directorul general al APIA, Florin Faur, dar și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu sunt de părere că prelungirea termenului cu încă o lună, ar duce la situația în care fermieri să-și primească banii din subvenții ceva mai târziu, întrucât toate procedurile legate de plăți se vor devansa cu cel puțin o lună. Totuși, conducerea APIA a spus că nu se va lua o decizie până când nu se armonizează și părerile fermierilor.

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a discutat cu ministrul Achim Irimescu în ceea ce privește posibilitatea de prelungire a perioadei de depunere a cererilor unice, dar și riscurile pe care și le-a asumă fermieri odată notificată Comisia Europeană.

”Am discutat recent cu ministrul Irimescu vizavi de prelungirea termenului pentru depunerea cererilor unice până la 15 iunie. Propunerea cu care a venit LAPAR este prelungirea cu 10 zile, de pe data de 15 mai până pe 25 mai. Încă nu s-a luat o decizie, dar această propunere este mult mai fezabilă decât prelungirea cu o lună. Dacă prelungim termenul cu o lună, nu facem altceva decât să ducem la îngreunarea lucrărilor de la APIA și ne-am trezi în situația în care, în loc să ne primim banii la timp, să fim în aceeași situație ca acum, plățile să întârzie la fel de mult. Încercăm să nu ajungem în aceeași situație, tocmai de aceea am zis să fie 10 zile, în felul acesta și cei din sectorul vegetal care nu au apucat să-și depună cererile să aibă timp să o facă, fără penalizări, iar crescătorii de animale să se încadreze în termen. Chiar dacă crescătorii de animale au început mai târziu să-și depună cererile, totuși ei nu sunt atât de numeroși precum cei din sectorul vegetal. O prelungire cu 10 zile avantajează ambele categorii de fermieri și nici nu ar trebui să aducă probleme în ceea ce privește efectuarea plăților pentru anul 2016”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Propunerea LAPAR pare să fie agreată și de conducerea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, conform celei mai recente declarații a ministrului Achim Irimescu prelungirea termenului de depunere a cererilor unice se va face ” cu o săptămână sau 10 zile, maxim trei săptămâni. Dar este exclus să prelungim cu o lună”, tocmai pentru a evita situația întârzierii plăților.

Până la momentul redactării acestui articol, România nu a notificat Comisia Europeană privind o eventuală prelungire a termenului limită de depunere a cererii unice, astfel că fermierii sunt așteptați în continuare la APIA până cel târziu pe 16 mai pentru înregistrarea documentelor fără penalizare și cu penalizare de 1% pe zi până pe 15 iunie.

Stiri
x