CALENDAR FISCAL

MIERCURI 25 SEPTEMBRIE
Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă

Efectuarea plăților anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului III 2017

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, aferen ... [continuare]
STIRI

Titlu Un miliard de euro! Anunțul ministrului Achim Irimescu despre plata subvențiilor pentru fermieri
Data 16-05-2016 15:53
Sursa agrointel.ro
Plata integrală a subvențiilor îi preocupă în această perioadă pe majoritatea fermierilor care afirmă că acestea au întârziat nejustificat de mult. Numărul fermierilor care reclamă că încă nu au primit nici un euro din subvențiile pe anul 2015 este în continuare unul mare. Agricultorii își varsă nemulțumirile pe internet, prin postări și comentarii furioase.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat astăzi că plățile au început în 8 aprilie iar în prezent Agenția de Plăți și Intervenție în agricultură (APIA) a ajuns să plătească, cu avansurile, 600 de milioane. Dar rămâne de achitat fermierilor încă un miliard de euro.

”Mai avem un miliard. Din 12 mai a început practic Plata Verde (Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu sau înverzirea cum mai este cunoscută de fermieri n.r), care reprezintă 530 de milioane din miliardul acesta, de azi (vineri – n.r.) pleacă ordine de plată către Trezorerie pentru 41.000 de fermieri. Vestea bună e că Plata Verde va ajunge mult mai rapid, procedurile sunt scurtate datorită faptului că am plătit în avans ce s-a plătit din 8 aprilie, deci ciclul este mult mai scurt”, a explicat ministrul agriculturii la emisiunea ”După 20 de ani”, difuzată de Pro Tv.

Acesta a mai spus că anul 2016 a fost unul atipic în privința plăților APIA iar procedurile au fost îngreunate de complexitatea noi politici agricole comune.

”Că veni vorba de subvenții, nu pot să nu menționez că sunt cauze obiective și subiective pentru întârzierea lor. Legal, termenul e 1 decembrie-30 iunie. În anii anteriori începea undeva la jumătatea lui februarie și până la începutul lui mai se finalizau plățile. Întârzierea s-a datorat complexității noi politici agricole comune, de exemplu regulamentele s-au adoptat în 2013-2014, dar noi trebuia să avem modulul de calcul al plăților măcar cu 6 luni înainte, adică înainte de 16 octombrie, când au început plățile în avans. Or, furnizorul de soft, Siveco, a primit comanda abia la sfârșitul lui august 2015, deci nu a mai avut termenul acela de 6 luni la dispoziție. De aceea, noi am lucrat în paralel cu agenția și cu cel care făcea softul. Asta e una dintre explicații. Mai e și complexitatea noi politici agricole comune. Înainte aveam o singură plată, pe suprafață, acum avem 5 componente. Nu a apărut peste noapte dar a necesitat pregătire. În 2 luni nu se putea face ce nu s-a făcut în 6 luni”, a mai spus ministrul.

Stiri
x 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate. Click pentru oferta de Tarife contabilitate
x