CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu AU mai rămas TREI ZILE! Totul despre impozitul pe casă și mașină
Data 28-06-2016 12:48
Sursa www.evz.ro
Românii mai au doar trei zile pentru plata impozitelor pe casă și mașină. Cei care nu le achită până pe 30 iunie nu pot primi reducerile acordate de primării. Mai mult, de atunci curg penalitățile

De ani de zile, pentru plata integrală a impozitelor locale, până la un anumit termen, majoritatea primăriilor acordă reduceri contribuabililor. Dacă până anul trecut termenul limită pentru plată era 31 martie, în 2016 a fost decalat cu trei luni, devenind, astfel, 30 iunie.

Astfel, dacă un bucureștean are de achitat, pentru casa și mașina pe care le deține, un impozit de 210 lei, va plăti numai 189 de lei, beneficiind de reducerea de 10%, dacă plătește toți banii, până pe 30 iunie.

Este doar o palidă compensare a faptului că, tot din 2016, impozitele și taxele locale au fost substanțial majorate, prin noul Cod fiscal, intrat în vigoare în 2016.

În medie, fiecare primărie a crescut dările pe care le au de achitat românii cu circa 25%. Pentru contribuabilii persoane juridice sau pentru persoanele fizice care au firme în apartament, impozitul va fi calculat în funcție de documentele depuse de aceștia până pe 31 mai.

Penalități din a doua zi de plată

Cine nu achită impozitele integral până pe 30 iunie, nu va mai putea beneficia de reducere. Mai mult, dacă nu achită măcar jumătate din impozit, va plăti automat penalități. Legea permite plata impozitului în două tranșe egale, una până pe data de 30 iunie, iar cea de-a doua până pe 30 septembrie.

Cei care nu plătesc niciun ban pâna joi, încep să înregistreze atât penalități, cât și dobânzi de întârziere, pentru fiecare zi. La cât pot urca acestea? Nivelul dobânzilor de întârziere este de 0,02% din sumă, pe zi, iar nivelul penalităților de întârziere este de 0,01% pe zi. În total, așadar, suma pe care o are de achitat contribuabilul rău-platnic crește în fiecare zi cu 0,03%.

La cât se ridică, pentru o singură lună, penalitățile pentru contribuabilul care nu și-a achitat datoria? De exemplu, pentru un impozit de 100 de lei penalitățile și dobânzile urcă la 2,7 de lei, într- o lună. Pentru șase luni de neplată, penalitățile urcă la 16,2 lei. Dacă respectivul contribuabil „ratează” și al doilea termen de plată, data de 30 septembrie, atunci încep să curgă penalități și dobânzi de întârziere și pentru a doua tranșă de impozit ce trebuia achitată.

În plus, noul Cod fiscal include și un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale.

Scutiți de plată

Anumite categorii de persoane beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădire. Iată care sunt acestea:

● veterani de război sau văduse de război nerecăsătorite care dețin în proprietate sau coproprietate case, terenuri, autoturisme;

● persoanele cu handicap grav sau accentuat care dețin în proprietate sau coproprietate case, terenuri, autoturisme. De asemenea, unele primării pot acorda reduceri sau chiar scutiri de plată celor care își anvelopează locuințele, cu condiția să existe un atestat tehnic al lucrărilor. Desigur, contribuabilii trebuie să solicite aceste scutiri.

Stiri
x