CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu SUBVENȚIE cu 120% mai MARE pentru MICII FERMIERI!
Data 28-06-2016 13:00
Sursa www.agroinfo.ro
TERMEN LIMITĂ SĂ CERI BANII 15 IULIE 2016. Ești mic fermier, ai aplicat măcar un an pentru schema simplificată pentru micii fermieri, și nu mai poți să-ți lucrezi terenul? Poți să-l arendezi pentru 20 de ani sau să-l vinzi. În momentul renunțării, vei primi maxim 2.750 de euro. Termenul limită până la care trebuie să notifici Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este 15 iulie 2016!

Potrivit Ministerului Agriculturii, submăsura 6.5 schema pentru micii fermieri din cadrul PNDR 2014-2020, care are ca scop comsarea terenurilor agricole, ar urma să fie lansată în perioada următoare. Fermierul care vrea să beneficieze de această submăsură trebuie sa fi accesat cel puțin un an schema simplificată pentru micii fermieri din cadrul Pilonului I (campania 2015). Valoarea acestei scheme este de maxim 1250 de euro/ pentru exploatațiile de până-n 7 ha. Cei care au solicitat până acum acești bani, au făcut-o prin cererea unică de plată depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Presupunem că fermierul nu mai dorește să lucreze terenul Are posibilitatea să acceseze submăsura 6.5, iar în momentul renunțării poate beneficia de o subvenție mai mare cu 120% decât suma anuală calculată de APIA în cadrul schemei mici fermieri din Pilonul I.

Dacă fermierul a primit în campania 2015 maximul sumei pentru schema pentru mici fermieri, adică 1250 euro/exploatație agricolă, când accesează submăsura 6.5 va beneficia de aproximativ 2.750 de euro. Fermierii care doresc să acceseze această submăsură, să renunțe la teren, trebuie să notifice APIA că se retrag din schema pentru micii fermieri.

ATENȚIE! Data limită până la care fermierii pot notifica APIA pentru retragerea din această schemă este 15 IULIE 2016.

Odată cu retragerea din schemă, ca să fie eligibil pentru submăsura 6.5, fermierul își arendează sau își vinde terenul agricol. Submăsura 6.5 are ca scop facilitarea comasării terenurilor și presupune transferarea definitivă către alt fermier a întregii exploatații, inclusiv drepturile de plată corespunzătoare.

Fermierii care vor să aplice pentru submăsura 6.5 trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

- a aplicat cel puțin un an pentru schema pentru micii fermieri din Pilonul I, iar în momentul depunerii cererii în cadrul acestei submăsuri, face dovada retragerii din schema aferentă Pilonului 1.
- este proprietarul terenului ce urmează să fie transferat
- se angajează să transfere definitiv către alt proprietar terenul plus drepturile la plata subvențiilor.

Contractul de transfer definitiv al terenului, nu poate fi reziliat de niciuna dintre părți mai devreme de 20 de ani. Transferul definitiv se poate face prin contract de vânzare sau prin contract de arendare, acesta din urmă trebuie să aibă o durată de minim 20 de ani.

Stiri
x