CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu FURIA FERMIERILOR CREȘTE pe măsură ce APIA RAPORTEAZĂ conștiincioasă SUBVENȚII PLĂTITE!
Data 29-07-2016 11:40
Sursa www.agroinfo.ro
PARADOX ROMÂNESC. Raportarea sumelor plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul subvențiilor pentru 2015 crește furia fermierilor. Dacă banii intră în conturile agricultorilor și merge totul ca uns, plățile directe sunt deblocate, de ce fermierii români amenință că vor sta legați de gardul Ministerului Agriculturii în greva foamei?! De ce ne spun că agricultura se distruge? De ce fermierii acuză că nu au primit în conturi nici măcar un leuț?!

Orice raportare APIA despre subvențiile autorizate la plată și sumele care, ATENȚIE, au intrat deja în conturile fermierilor români crește tensiunea în agricultură.

Furia fermierilor amenință să dea în clocot pe măsură ce cresc cifrele înșirate pe hârtie cu conștiinciozitate de Agenția de Plăți. Mesajele pe care ni le trimit fermierii sunt cu atât mai tulburătoare cu cât APIA anunță că a plătit mai mult și mai mult din sumele restante pentru 2015. Asistăm la un paradox de tip românesc. Ori sumele acestea există doar pe hârtie și nu ajung în conturile fermierilor, ori fermierii sunt atât de greu de mulțumit?

Suntem un million de agricultori în țara asta. Să ne urcăm toți în trenuri și să venim la București că să rupem ministerul în două. Achim Irimescu și Dacian Cioloș nu mai au mult. Își bat joc de noi, suntem disperați. Ce vreți să facem? Să ne spânzurăm? Eu de luni sunt în greva foamei în față Ministerului Agriculturii. Îi invit pe toți agricultorii să facă toți același lucru. Luni, la oră 9, voi fi acolo. Vreau să mor, a declarat Costel Caraș, fermier din Ilfov, crescător de bovine, pentru Agro TV.

Cuțitul nu doar că le-a ajuns la os fermierilor români, dar se mai și răsucește în rană.

Suntem pe închidere cu fermele. Întârzierea asta ne-a omorât. Oamenii nu închid pentru că vor ei. Nu mai au utilaje și animale. Ministerul Agriculturii e groparul agriculturii, este ministerul distrugerii agriculturii. Ministerul ne minte că nu ne-au dat banii pentru că a tăiat Dorel un cablu și nu au avut internet.

Statul român trebuie să fie corect. Eu constat că hoțul, mincinosul, înșelătorul este votat și apreciat, este adulat în foarte multe situații, iar omul care muncește este un prost, un idiot. Noi nu mai avem viitor, noi suntem terminați. Din cauza asta laptele nu mai este consumat, că nu mai gândim. Multinaționalele lucrează prin autoritățile statului. Lucrurile sunt extreme de complicate, mai spune Caraș.

Pe pagina Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România sunt publicate mereu mesaje disperate. Fermierul Dumitru Grigorean, președintele Asociației, anunță că gluma s-a îngroșat și că intră și el în greva foamei de la 1 august 2016 dacă nimeni nu se îndură de țăranii români care mai cresc animale și mai cultivă pământul să li se dea banii care li se cuvin.

Ce se mai aude, am înțeles că totul este în regulă, fermierii sunt mulțumiți, au intrat banii așa cum s-a promis, nu? Deci cei care spuneau că lucrurile nu sunt în regulă trebuie puși la zid. Măcar speriați, dacă nu împușcați. Auzi, domnule, greve, proteste, ce-s alea? Astea-s pentru ăia amărâți de prin Franța, Germania, etc. La noi încă e bine...! Scrie pe pagina sa, cu ironie amară, fermierul Dumitru Grigorean.

Nu doar crescătorii de animale sunt furioși. Fermierii din vegetal ne scriu că nu și-au primit nici până acum subvenția pe suprafață.

Sunt un fermier din Satu Mare care a fost în eșantionul de control. De trei săptămâni APIA tot mă bagă la plată și mă scoate. Am sunat săptămâna trecută la APIA București și mi-au spus că totul e în regula și trebuie să primesc banii. Dar am fost la APIA Satu Mare și mi-au spus că iar sunt blocat! Nu știu ce să mai fac?! De o oră tot sun la București, nu ridică nimeni. Și dacă ridică îmi tot închide telefonul. De cel puțin 100-150 de ori am sunat! Nu mai au curajul nici să vorbească cu fermierii. Numai minciuni! Sunt și alții în situația mea. Am fost aseară la niște fermieri mai mici să clarific niște suprapuneri, ce să vă zic, plâns pur și simplu! Situația e tragică! Nu face nimeni nimic nici măcar un leuț nu ne-au dat în România asta! Ungurii au plătit tot toamna și pe 2016 au dat și pe animale deja de o lună, ne-a scris Adrian.

Agenția de Plăți a comunicat oficial chiar ieri, joi, 28 iulie 2016, sumele plătite până acum în contul subvențiilor agricole aferente campaniei 2015. Iată ce spune APIA!

842.366 de fermieri și-ar fi primit până acum subvențiile, iar suma virată este 1.253,01 mil.euro. Pe măsura 13, zone defavorizate sau care se confruntă cu constrângeri naturale, APIA a virat suma de 197,86 milioane de euro în conturile a 372.871 de agricultori. Pentru ajutoarele naționale tranzitorii, subvenții acoperite din bugetul național, Agenția de Plăți a transferat în conturile agricultorilor 138,33 milioane de euro, iar 669.887 de fermieri și-ar fi primit deja acești bani. Pe măsura 214, plăți agromediu, APIA spune că a plătit 15,5 milioane euro.

Agenția de Plăți susține că 90,01% din fermierii români sunt deja cu subvențiile plătite sau care nu și-au primit încă banii din acest procent trebuie să știe că sumele sunt pe drum, că au fost autorizate la plată.

Stiri
x