CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Unde se blochează subvențiile fermierilor!
Data 03-08-2016 16:05
Sursa agrointel.ro
Cifre pe hârtie! Fermierii urmăresc zilnic comunicările transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) dar, când verifică, contul acesta este gol!

Unde ”se pierd” banii și de ce banii virați de APIA nu se regăsesc și în conturi, sunt întrebările pe care fermierii le pun zilnic! 1.624,61 milioane euro plătite pentru 851.835 de fermieri, este ultimul bilanț comunicat de APIA vineri, 29 iulie. În replică, producătorii agricoli susțin că banii nu se regăsesc în conturi și acuză agenția de plăți că acești bani sunt doar se hârtie fără să ajungă vreun leu la producători. În plus, fermierii care întreabă care este stadiul dosarului lor, funcționarii APIA din teritoriu răspund că acesta este finalizat demult dar plățile se blochează la APIA Central.

”La APIA mi s-a spus că sunt autorizat la plata pe vegetal din data de 29 iunie și nu am primit încă banii nici în clipa de față! Totul se oprește la APIA Central, acolo se fac propriu-zis plățile”, a trimis un mesaj pentru Agrointeligența Eusebiu Sultan, fermier din Brașov.

Și funcționarii APIA sunt nemulțumiți

Funcționarii APIA au ieșit, nu de puține ori, în public, pe rețelele sociale și au denunțat modul haotic în care se lucrează la agenția de plăți.

”Pe ANT-uri noi avem autorizați din 24 iulie și nici unul nu este plătit. Vin zilnic oamenii și întreabă iar noi trebuie să ridicăm din umeri pentru că nu știm ce să le spunem. Trimitem zilnic solicitări spre București dar nu primim răspunsuri. Despre ce vorbim? Avem dosare finalizate de noi de mai bine de o săptămână dar fermierii nu intră la plată. Invit pe oricine este interesant sau spune că funcționarii nu își fac treaba să meargă la un centru local APIA să vadă ce spun funcționarii, cum lucrează, cât și în ce condiții”, ne-au declarat surse APIA.

În opoziție, APIA Central susține că a plătit până vineri, 29 iulie, 90,22% din numărul total de beneficiari. ”Pentru Campania 2015, suma de 1.624,61 milioane euro a fost plătită până acum pentru un număr de 851.835 beneficiari (90,22% din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național)”, se arată în ultima comunicare a APIA.

Faptul că sumele sunt autorizate la plată din teritoriu dar se opresc la APIA Central este dovedit printr-o comunicare APIA Gorj care arată că funcționarii din teritoriu au autorizat la plată până în data de 27 iulie suma de 61.335.390.00 de euro.

Stiri
x