CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu 300.000 de hectare ARSE de secetă. Care sunt ZONELE și CULTURILE cele mai afectate!
Data 10-08-2016 13:44
Sursa agrointel.ro
300.000 de hectare afectate de secetă! Este cel mai recent bilanț care au ajuns la Ministerul Agriculturii iar cifrele nu sunt finale. Achim Irimescu spune că în momentul de față este greu de estimat cât va costa Guvernul despăgubirile pe care le va acorda fermierilor!

”În acest moment avem transmise la Ministerul Agriculturii circa 300.000 și ceva de hectare calamitate. (…) Sigur în ceea ce privește Fondul Mutual era foarte bine să îl avem dar există proiectul de lege și sperăm ca până la sfârșitul acestui an măcar să fie asigurate condițiile”, a declarat ieri ministrul agriculturii.

Achim Irimescu spune că zonele cele mai afectate de secetă sunt sudul țării și nordul Moldovei. ”Cel mai afectat este porumbul, dar și floarea soarelui în mare parte. Îmi e greu acum să estimez ce încărcătură bugetară vor presupune anul acesta despăgubirile pentru secetă. Anul trecut a fost prevăzută o sumă 4-5 sute de milioane de lei dar în final s-a ajuns la 3 sute de milioane de lei și s-a plătit aproape jumătate din suma respectivă pentru că sunt cerute anumite condiții”, a subliniat Achim Irimescu.

Cifrele s-au dublat în numai două zile

Ministrul Agriculturii declara vineri că 136.000 de hectare sunt afectate în proporţie de 30-70% de secetă. Cifrele de astăzi arată proporțiile dezastrului având în vedere că suprafața comunicată vineri s-a sublat. ”Până la această oră avem date la minister care arată că 136.000 de hectare sunt afectate în proporţie de 30-70% de secetă. Vedem în perioada următoare ce se întâmplă și așteptăm toate datele. Chiar îmi spunea cineva că în nordul ţării e secetă foarte serioasă şi încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne aşteptăm de acolo la suprafeţe mult mai importante”, a spus Irimescu vinerea trecută la o întâlnire cu fermierii.

Stiri
x