CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Noi schimbări la APIA! Achim Irimescu: ”Începând cu 2017 suprafața destinată înverzirii va crește de la 5% la 7%”
Data 10-08-2016 13:47
Sursa agrointel.ro
Pentru anul 2017 sunt anunțate o serie întreagă de simplificări pentru subvenția acordată pentru aplicarea unor practic agricole prietenoase cu mediul, dar aduce cu sine și o mărire a suprafeței. Astfel că, potrivit ministrului Achim Irimescu, fermierii care doresc să se conformeze regulamentului european și vor să primească această subvenție vor trebui să aloce 7% din suprafață fie pentru a lăsa terenul pârloagă, fie pentru a-l cultiva cu plante verzi (soia, plante de nutreț, rapiță etc.).

”La nivel european și noua Politică Agricolă Comună a pus problema introducerii înverzirii, care presupune ca până în 2017 fermele de peste 15 hectare trebuie să se asigure că 5% din suprafață este destinată Zonelor de Interes Ecologic (ZIE) sau să-l lase necultivat. Un punct foarte important pentru a preveni deșetificarea este acela că se pot crea perdele forestiere care ajută, de fapt combat deșertificarea. Sunt soluții la îndemâna fermierului și mai mult primește și subvenția pe suprafețele respective. În plus, din 2017 cele 5 procente vor crește la 7%”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata pe înverzire pentru anul de cerere 2015 s-a ridica la circa 59,1277 de euro pe hectar, bani care au ajuns în buzunarul fermierilor care au ales să conformeze regulamentului european și să cultive 5% din suprafața exploatată cu plante verzi, sau au lăsat 5% din teren necultivat.

Deșertificarea ar putea șterge circa 7 milioane de hectare de teren

Afirmațiile ministrului privind înverzirea pleacă de la un studiu care arată că o treime din teritoriul României – aproximativ șapte milioane de hectare sau 40% din suprafața agricolă– se află în zone cu risc de deșertificare. Datele IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice), citate într-o analiza Syngenta arată că cultivarea intensivă, folosind tehnologii care solicită la maxim potențialul pământului, ar putea afecta semnificativ suprafața agricolă fertilă, pericolul deșertificării fiind unul foarte mare.

”Lucrăm la potential maxim fiecare hectar pentru a obține o producție cât mai mare. Agricultura care exploatează resursele naturale peste limite poate avea însă, în timp, efecte dăunătoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu îl constituie lucrările necorespunzătoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilității solului, la eroziune și limitarea surselor de apă”, afirmă Andrei Marutescu, directorul de comunicare și relații publice Syngenta România și Republica Moldova.

Stiri
x