CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Dacă ești salariat, ești asigurat în sistemele majore de stat și poți beneficia de bani, concedii și servicii
Data 24-08-2016 12:36
Sursa www.avocatnet.ro
Salariații sunt asigurați, în baza legii, în sistemele de sănătate, pensii, șomaj și accidente de muncă și boli profesionale. Mai exact, calitatea de asigurat în aceste sisteme dă posibilitatea de a beneficia, printre altele, de servicii și concedii medicale, pensii, indemnizație de șomaj și servicii de reabilitare medicală.

1. Servicii medicale în sistemul sanitar

Persoanele pentru care se plătește contribuția la sănătate sunt asigurate în sistemul sanitar de stat și pot beneficia de servicii medicale din pachetul de bază. În prezent, în vigoare sunt pachetele medicale pentru perioada 2016-2017, ce sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 161/2016.

Pachetul de bază include o serie de servicii disponibile la medicul de familie, printre care se numără consultațiile de urgență, de boală, periodice, preventive, precum și la domiciliu. La cabinetul medical, la spital și la dentist, asigurații pot cere consultații, servicii diagnostice și terapeutice, proceduri de recuperare, analize de laborator, spitalizare, precum și diferite tratamente dentare.

Salariații pot beneficia și la domiciliu de asistență pentru urgențe și de îngrijiri medicale, printre care amintim consultațiile, măsurarea parametrilor fiziologici, îngrijirea plăgilor sau administrarea medicamentelor. În fine, asigurații mai pot cere servicii de recuperare medicală în sanatorii, dispozitive medicale și medicamente compensate.

2. Concedii medicale plătite

Referitor la persoanele pentru care se plătește contribuția pentru concedii medicale, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 stabilește că acestea pot beneficia de o serie de concedii.

Astfel, este vorba de concediul pentru incapacitate temporară de muncă, pentru boli obișnuite sau accidente suferite în timpul liber, în care se plătește o indemnizație lunară pentru cel mult 183 de zile pe an. Apoi este vorba de concediul pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.

Celelalte trei concedii medicale ce pot fi cerute vizează mamele. Concret, acestea pot cere intrarea în concediul de risc maternal, concediul de maternitate și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Perioadele de acordare diferă, însă toate trei includ și plata unor indemnizații.

3. Pensii și alte prestații de asigurări sociale

Sistemul de pensii, ce este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevede că persoanele pentru care se plătește contribuția specifică pot cere, înainte de toate, pensii.

Pensia pentru limită de vârstă se acordă la îndeplinirea cumulativă a condițiilor privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă stagiul de cotizare realizat este cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, iar pensia anticipată parțială se poate cere, de asemenea, cu maximum cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard, însă doar dacă este realizat cel puțin stagiul complet de cotizare.

Pensia de invaliditate se cuvine pentru înjumătățirea sau pierderea totală a capacității de muncă, în timp ce pensia de urmaș se acordă, la decesul asiguratului, copiilor și soțului supraviețuitor. De asemenea, actul normativ dispune că asigurații mai pot cere bilete de tratament balnear și de odihnă, dar și ajutor de deces.

4. Servicii, indemnizație de șomaj și alte stimulente financiare

Ajutoarele acordate în cadrul sistemului de șomaj, reglementat prin Legea nr. 76/2002, pot fi împărțite în trei mari categorii: indemnizația de șomaj, serviciile pentru îmbunătățirea șanselor de angajare și stimularea financiară a încadrării în muncă.

Indemnizația de șomaj este o compensație parțială a veniturilor asiguratului, acordată după pierderea locului de muncă, în principiu din motive ce nu i se pot imputa acestuia. Condițiile esențiale pentru acordarea dreptului sunt existența unui stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea depunerii cererii și înregistrarea la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

Referitor la serviciile de îmbunătățire a șanselor de angajare, legea prevede că este vorba de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, precum și consultanța și asistența pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

Pe deasupra, odată angajați, șomerii se pot bucura de anumite sume de bani dacă încă se aflau în perioada de acordare a indemnizației de șomaj.

5. Servicii și prestații pentru accidente de muncă și boli profesionale

Nu în ultimul rând, pentru salariați se plătește o contribuție pentru accidente de muncă și boli profesionale, potrivit Legii nr. 346/2002. Prin urmare, atunci când se produce un risc asigurat, salariații pot cere anumite servicii sau sume de bani.

Mai precis, asigurații pot beneficia de prestații medicale pentru investigarea, diagnosticarea, reabilitarea stării de sănătate, dar și de reabilitare și reconversie profesională. Apoi, salariații au dreptul la o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidentele de muncă sau bolile profesionale.

Alte două indemnizații ce pot fi acordate în cadrul sistemului sunt cea pentru schimbarea temporară a locului de muncă și cea de reducere a timpului de lucru. În plus, legea dispune că se mai pot acorda compensații pentru atingerea integrității, despăgubiri în caz de deces și rambursări de cheltuieli.

Bine de știut: Contribuția la sănătate și cea pentru concedii medicale să plătesc aceluiași buget, conform Codului fiscal, regula fiind valabilă și pentru contribuția la pensii și cea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Stiri
x