CALENDAR FISCAL

LUNI 25 MAI
Plata contribuției trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul I 2017.

Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă

Depunerea Declarației privind obligațiile de plată la bugetul de stat - - ... [continuare]
STIRI

Titlu Legea insolvenței persoanelor fizice s-ar putea aplica de la 1 octombrie
Data 16-09-2016 14:02
Sursa www.avocatnet.ro
Legea insovenţei persoanelor fizice ar putea să intre în vigoare cu trei luni mai devreme decât a stabilit Guvernul, adică de la 1 octombrie, nu de la 1 ianuarie 2017, potrivit unui proiect de act normativ ce urmează să primească votul decisiv al deputaților.

Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Concret, deoarece Executivul a amânat în decembrie, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2015, aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, parlamentarii trebuie ori să aprobe actul normativ, ori să-l respingă.

Prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a respins în martie ordonanța de urgență cu amânarea, însă votul decisiv aparţine Camerei Deputaţilor. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 61/2015 figurează săptămâna viitoare pe ordinea de zi a deputaților, cu propunere de adoptare, însă cu modificarea amânării. Mai exact, documentul prevede că Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 1 octombrie a acestui an, deși Executivul a stabilit data de 1 ianuarie 2017.

Conform OUG nr. 61/2015, termenul de intrare în vigoare al Legii falimentului personal a fost prorogat până la data de 31 decembrie. Iniţial, actul normativ trebuia să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015, însă acesta nu avea norme de aplicare la acel moment. De altfel, normele de aplicare au fost relansate în dezbatere publică în primăvară, dar încă n-au fost adoptate de Executiv.

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Camera Deputaţilor şi apoi de preşedintele ţării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Stiri
x