CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Casele de sănătate nu vor mai cere elevilor și studenților adeverințe medicale în fiecare an
Data 16-09-2016 14:04
Sursa www.avocatnet.ro
Elevii, studenții și doctoranzii nu vor mai avea nevoie de adeverințele medicale de la școală pentru a-și valida în fiecare an calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public. Eliminarea acestei formalități este prevăzută printr-un protocol semnat de curând între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un protocol semnat între MENCS și CNAS își propune să elimine birocrația creată în sistemul de sănătate privind calitatea de asigurat pentru elevii și studenții (inclusiv doctoranzi) cu vârsta între 18 și 26 de ani, conform unui comunicat de presă al MENCS. Concret, adeverințele medicale eliberate de instituțiile de învățământ nu vor mai fi necesare CNAS pentru a confirma anual calitatea de asigurat a acestor tineri.

Conform legislației în vigoare, elevii și studenții cu vârsta între 18 și 26 de ani sunt asigurați în sistemul de sănătate public fără să fie obligați la plata contribuției, dacă, firește, nu realizează deja venituri din muncă. Până la adoptarea acestui protocol, la fiecare început de an școlar/universitar, persoanele în cauză aveau totuși obligația de a depune la sediul casei de asigurări de sănătate o adeverință medicală eliberată de instituția în care studiază, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat. Cu alte cuvinte, adeverința medicală avea scopul de a-i confirma CNAS că tânărul se află încă într-o formă de studiu și beneficiază de dreptul de a fi asigurat în sistemul de sănătate.

Odată încheiate aceste formalități, în urma semnării protocolului, validarea și verificarea calității de asigurat urmează să fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de MENCS şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) pentru elevi, respectiv Registrul Educațional Integrat (REI) pentru studenți.

Stiri
x