CALENDAR FISCAL

LUNI 25 MAI
Plata contribuției trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul I 2017.

Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă

Depunerea Declarației privind obligațiile de plată la bugetul de stat - - ... [continuare]
STIRI

Titlu IMM-urile nu vor mai beneficia de facilităţi la achiziţiile publice
Data 20-09-2016 15:42
Sursa www.avocatnet.ro
Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) care participă la licitaţii publice nu vor mai beneficia de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Guvern. Prin urmare, aceste categorii de firme vor fi obligate să respecte aceleaşi reguli ca şi companiile mari pentru a avea acces la achiziţiile publice, beneficiile de care (încă) beneficiază fiind considerate discriminatorii.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice a fost adoptat luni de Executiv, astfel că, pentru a intra în vigoare, documentul mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul de act normativ va transpune în legislaţia autohtonă prevederile Acordului de parteneriat încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană în august 2014, urmând să aducă modificări şi completări următoarelor trei acte: Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Legea 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților.

Potrivit documentului aprobat în şedinţa săptămânală a Executivului, prevederea din Legea nr. 346/2004 prin care IMM-urile beneficiază (încă) de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări, va fi abrogată.

Practic, asta înseamnă că firmele mici vor participa în curând în aceleași condiții ca și ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii, în condiţiile în care facilităţile acordate până acum sunt considerate discriminatorii de Comisia Europeană, pe motiv că agenţii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor nu au posibilitatea de a beneficia de facilităţile amintite.

"Măsura modificării legislative a fost decisă de Guvern având în vedere că în cazul declanșării de către Comisia Europeană împotriva României a procedurii de infringement în baza celor semnalate în acest dosar, este posibil ca auditul Comisie să aplice corecții financiare în toate proiectele cu finanțare nerambursabilă în care s-au derulat proceduri de atribuire a contractelor de achiziție publică în care IMM-urile din România au beneficiat de facilitățile menționate", explică reprezentanţii Executivului într-un comunicat de presă publicat ieri.

Reprezentanţii IMM-urilor nu susţin măsura adoptată de Guvern

La scurt timp de la apariţia comunicatului prin care Guvernul a anunţat adoptarea noile măsuri, reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMM) şi-au exprimat poziţia faţă de proiectul de act normativ.

Astfel, într-un comunicat de presă remis luni redacţiei noastre, aceştia arată că abrogarea dispoziţiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de noua măsură şi efectele pe care le va resimţi economia.

"Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată astăzi de Guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici si mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată astăzi (luni, n. red.), fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice", scrie în documentul celor de CNIPMM.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Consiliului vin şi cu o propunere pentru Guvern, în condiţiile în care IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziţie publică cu o valoare estimată mai mare de zece milioane de euro: "Toţi operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro”, scrie în soluţia propusă de CNIPMM pentru modificarea art. 16 alin. (2) din Legea nr. 346/2004.

Atenţie! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Stiri
x