CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu TVA de 0% pentru alimentele aflate în prag de expirare. Măsura ar reduce risipa alimentară
Data 03-10-2016 16:06
Sursa agrointel.ro
TVA de 0% pentru alimente! Taxa pe valoare adăugată pentru produsele alimentare a fost redusă anul trecut de la 24% la 9%, iar după acest succes, recent, un parlamentar PNL a venit cu o inițiativă cel puțin interesantă – TVA de 0% pentru produsele aflate în prag de expirare. Măsura nu doar că ar permite o desfacere mai rapidă a produselor aflate la limita termenului de valabilitate, dar ar fi și o măsură de protecție socială, menită să le asigure oamenilor cu venituri mici posibilitatea de a cumpăra produse pe care în mod normal nu și le-ar permite.

Această propunere de relaxare fiscală pentru produsele aflate în prag de expirare a fost făcută de Nini Săpunaru, deputat PNL și președintele Comisiei de Agricultură, din Camera Deputaților, în cadrul unei conferințe ce a avut ca subiect principal risipa alimentară.

”Când vine vorba despre reduceri și promoții pentru alimentele în prag de expirare, Ministerulu Finanțelor îi este frică să nu se vândă produsele prin spate, la același preț și magazinul să declare că s-au vândut la prețul micșorat și ies discuții privind eludare, fraude etc. Trebuie să anunți Fiscul că ai promoție, e o întreagă procedură deosebit de greoaie. Este posibil să se întâmple asta la un magazin mic, dar pentru un magazin mare lucrurile merg altfel. Trebuie să găsim o soluție ca ei (magazinele – n.r) să nu mai plătească TVA pentru produsele aflate în prag de expirare. Interesul nostru este ca o marfă care este în prag de expirare să poată să fie vândută la un preț cât mai mic ca să plece din magazin. Prefer să ajungă la cumpărător, care dacă a luat-o știe sigur că trebuie să consume cât mai repede. Prin această măsură facem și o protecție socială. Asta ar fi primul pas, urmat după aceea de donare (…).Trebuie găsită această soluție, să le dăm posibilitatea să-și reducă TVA-ul. Decât să arunc un produs sau să-l dau la Protan, prefer să fac protecție socială în acest mod”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură, din Camera Deputaților.

Stiri
x