CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Practicile firmelor care câştigă licitaţii, dar nu plătesc subcontractori vor fi stopate
Data 13-03-2015 10:25
Sursa www.mediafax.ro
Practicile unor firme care câştigă licitaţii publice avansând preţuri mici şi apoi nu-şi plătesc subcontractorii vor fi stopate prin adoptarea noului Cod Fiscal şi introducerea unor noi criterii de eligibilitate, a declarat Cătălin Beciu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, că prin adoparea noului Cod Fiscal şi a noilor reglementări legislative se vor stopa situaţiile în care firme care câştigă licitaţii publice practicând preţuri mici ajung să nu-şi mai plătească subcontractorii.

"Astfel de firme vin la licitaţie, nu plătesc 20 de subcontractanţi, care suportă toată treaba şi îi lasă să moară. Ca tipar, aceşti oameni pleacă efectiv în concediu cu genţile pline de bani şi nu este normal”, a afirmat Beciu.

El a precizat că pentru a se înlătura astfel de practici a luat legătura cu directorul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi i-a propus să introducă un nou criteriu de eligibilitate în privinţa calificării firmelor pentru lucrările cu bani de la bugetul de stat.

"Vine contractorul şi declară experienţă în domeniu? Să-i mai cerem şi un proces-verbal de bune practici încheiat cu toţi subcontractanţii pe acel domemiu de activitate, subcontractanţi pe care i-a avut în ultimii doi ani, în baza căruia să reiasă că orice obligaţie financiară între el şi subcontractor a fost stinsă, iar fără acea documentaţie să nu poată intra în licitaţie", a afirmat Cătălin Beciu.

El a mai spus că veridicitatea acestor procese-verbale vor putea fi analizate de către subcontractorii care, în cazul în care nu vor fi plătiţi, vor putea reclama firma respectivă.

Secretarul de stat a mai spus că noul Cod Fiscal va reglementa şi o altă problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri.

Astfel, potrivit lui Beciu, prin noul Cod Fiscal se merge pe principiul "in dubio contra fiscum”, adică, în cazul unui control financiar, dacă există ambiguităţi în interpretarea legii, agentul de control va aplica interpretarea fiscală cea mai favorabilă agentului economic.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu, a fost prezent joi, la Galaţi, unde, la Parcul de Soft, a participat la o întâlnire cu oameni de afaceri, reprezentanţi locali ai Ministerului Finanţelor Publice, administratori ai Finanţelor Publice locale, precum şi experţi contabili şi auditori financiari.

Stiri
x