CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Fermierii nu sunt de acord cu reducerea TVA la lapte: „Zeci de ferme vor intra în faliment!”
Data 17-03-2015 12:32
Sursa www.stiriagricole.ro
Reprezentanții crescătorilor de bovine nu sunt de acord cu reducerea taxei pe valoarea adăugată la lapte, cât timp nu se diminuează TVA și la furaje și energie și nu există garanții cu privire la reducerea prețului la raft.

„Prețul laptelui, ca materie primă, a scăzut cu peste 30% din octombrie anul trecut și până în prezent. Ați văzut să scadă prețul la raft câtuși de puțin?”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), după întâlnirea care a avut loc astăzi la sediul Ministerului Agriculturii.

Frânc a mai spus că reducerea TVA la lapte ar fi fost benefică în trecut, atunci când prețul laptelui era stabil, iar fermierii ar fi putut acoperi din surse proprii scăderea prețului la poarta fermei. Însă, cât timp prețul in-put-urilor nu scade, fermierii nu pot susține reducerea TVA la lapte.

„Dacă această măsură, a reducerii TVA, venea într-o perioadă stabilă de piață a laptelui, cum a fost 2012-2013, și fermierul putea suporta 45 de zile acea diferență de 15% dintre cota de TVA de 24% și cea de 9%. Gândiți-vă că nu putem să-i spunem vacii: “Azi nu pot să-ți dau de mâncare, ci peste 45 de zile când o să primesc rambursarea de TVA’. Acești 15% reprezintă un efort financiar enorm pe care nu avem de unde să-l luăm la ora actuală. Suntem și noi la fel conștienți ca și procesatorii că reducerea TVA va crește consumul, va scădea prețul la lapte, dacă se va întâmpla. Lucrul acesta ne dă semne de întrebare pentru că dacă ne uităm ce s-a întâmplat în piață din aprilie anul trecut până în acest moment, observăm că prețul laptelui materie primă plătit la fermier a scăzut cu peste 30-35%. Ați văzut undeva la raft un produs mai ieftin măcar cu 5%? Noi nu am văzut. Unde s-a dus această diferență de preț? În buzunarul celor de pe lanțul de la poarta fermei până la raft. Cine plătește toate aceste lucruri? Consumatorul care nu simte nimic, dar noi producătorii suntem în pragul falimentelor pentru că la o asemenea scădere drastică de preț este foarte greu să mai susținem activitatea economică la fermă”, a declarat Claudiu Frânc.

Fermierii i-au cerut ministrului Agriculturii să obțină garanții de la Ministerul Finanțelor că TVA va fi rambursat rapid pe filiera laptelui.

„Discuția de astăzi urmează celei de la Ministerul de Finanțe, care, în contextul pieței laptelui, de astăzi, fermierii, producătorii primari de lapte, nu pot să suporte impactul de a cumpăra imputurile care intră în procesul de producție a laptelui cu 24% și să vândă laptele cu 9%, iar apoi să aștepte 45 de zile sau poate 90 de zile până când vor reuși să recupereze diferența de TVA. Să nu se înțeleagă că fermierii sunt împotriva măsurii de reducere a TVA. Se va încerca, după discuția de astăzi, o rambursare rapidă a TVA pentru lapte, în maximum 20 de zile de la depunerea cererii de rambursare. Noi vindem laptele cu 9%, iar toate inputurile le cumperi cu 24%. Avem acea diferență de 15% în minus în cash flow. În momentul în care eu am închis luna, să zicem februarie, până pe 25 martie eu sunt obligat să depun decontul de TVA”, a subliniat președintele FCBR.

Claudiu Frânc mai spune că autoritățile ar trebui să își facă mai bine treaba, în sensul că există foarte multe unități, ferme și făbricuțe de procesare, care lucrează la negru.

De asemenea, românii ar putea da o mână de ajutor la salvarea sectorului laptelui, consumând produse din lapte românesc.

„Am în piață sau în supermarket telemea cu 7 lei pe kilogram și alături telemea cu 12 lei pe kilogram. Cum să fie telemea la 7 lei? Dar omul nu știe că e din prafuri și cumpără pentru că e mai ieftină. Dar dacă s-ar scrie pe etichetă exact din ce e făcut produsul și că e cu lapte românesc, atunci am ajuta și producătorii”, consideră Claudiu Frânc.

Stiri
x