CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu De azi se depun cererile de subvenție. Teoretic. Ce reguli trebuie să respecte un fermier
Data 06-04-2015 14:18
Sursa www.stiriagricole.ro
De astăzi, ar trebui să înceapă campanie de depunere a cererilor de subvenție pe anul în curs, ultima zi fiind 15 iunie 2015.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că de azi, fermierii vor putea depune cererea unică de plată.

„O nouă cerere de plată unică pe suprafaţă va face ca fermierul să nu mai vină la APIA de mai multe ori, totul este înglobat într-o singură cerere unică de plată. O să începem de luni, 6 aprilie 2015, cu primirea cererilor unice. Cererile se pot primi până la 15 iunie şi cred că am uşurat foarte mult viaţa fermierilor. Am amânat emiterea Ordinului de ministru pentru acest lucru pentru că a trebuit să răspundem la numeroase probleme (…) Nu vom avea greutăţi pentru fermieri în faza de implementare. Anul 2015 va fi cel mai dificil pentru că implementăm ceea ce am agreat cu fermierii şi cu Comisia Europeană şi sunt lucruri ce nu se vor mai schimba până în 2020”, a menţionat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Termenul pentru depunerea fără penalități a cererilor pentru subvenție privind plățile directe s-a extins până la data de 15 iunie, astfel încât să poată fi depuse toate documentele. Înainte, fermierii puteau depune până la 15 mai aceste cereri fără penalități și până în iunie cu penalități.

„Depunerea dosarelor a fost întârziată din cauza formularelor legate de cererea unică de plată”, motivează Constantin.

Însă, în practică, lucrurile stau altfel. Reporterii Știriagricole.ro au contactat mai multe reprezentanțe locale ale APIA, din județe diferite. Niciunul nu știa cu precizie când se vor putea depune cererile unice de plată.

„Nu s-a publicat nici Ordinul de ministru în Monitorul Oficial. Azi avem o ședință de instruire cu conducerea și cel mai probabil spre sfârșitul săptămânii vom începe să facem programările”, ne-a declarat un funcționar APIA.

Astfel, după ce va fi publicat Ordinul ministrului Agriculturii privind plățile directe, funcționarii APIA vor ști precis cu ce documente trebuie să se prezinte fermierii pentru a depune cererea de plată. Deocamdată nu se știe dacă sunt de ajuns contractele de arendă sau este necesară și adeverința de la Registrul Agricol, aflat în subordinea primăriilor.

Ulterior, în baza cererilor depuse anul trecut, fermierii vor fi repartizați câte unui funcționar al APIA, care îi va ajuta să completeze cererea unică de plată. Descarcă Cererea unica de plata.

Acești funcționari vor face o planificare după care vor fi chemați fermierii la sediul APIA. Planificarea se va face la nivelul fiecărei comune. Cei care nu au semnătură electronică vor trebui să meargă la sediul APIA să semneze cererea unică de plată și să ducă documentele necesare autorizării la plată.

Reguli pentru beneficiarii subvențiilor

Printre noutățile din 2015 trebuie menționat că se va depune o singură cerere de plată pentru toate tipurile de sprijin, adică și plata pe suprafață și sprijinul cuplat și ajutoarele naționale tranzitorii (ANT).

Pentru a primi subvenția, fermierii trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei. Printre condițiile impuse prin normele europene se numără și aceea care prevede că pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

O altă condiție impune menţinerea teraselor existente pe terenurile agricole la data de 1 ianuarie 2007.

De asemenea, beneficiarii subvențiilor trebuie să respecte rotația culturilor și regulile privind înverzirea, nu au voie să ardă miriștea şi resturile vegetale pe terenul arabil, decât dacă au acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului. Totodată, trebuie menținute pajiştile permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin odată pe an.

În plus, există o prevedere care interzice tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole.

Stiri
x