CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Ministrul Agriculturii: Cine încasează subvenția pentru pășuni?
Data 17-04-2015 14:32
Sursa www.agroinfo.ro
Daniel Constantin a declarat că Ordinul de ministru care stabilește cum se acordă subvențiile și care este deja publicat va fi modificat la capitolul subvenții pentru pășuni. Ministrul Agriculturii spune că a fost nevoit să găsească un echilibru între fermieri și asociațiile acestora.

Ministrul Agriculturii a participat, joi, 16 aprilie, la o întâlnire cu apicultorii și fermierii, organizată la Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din București. Un fermier din Harghita l-a întrebat pe șeful Agriculturii din România de ce subvențiile pentru pășuni se topesc în sertarele asociațiilor și nu ajung în buzunarele fermierilor, adevărații beneficiari. Iată care a fost răspunsul ministrului:

Dincolo de faptul că nu avem cadastru în România și că se fac diverse schimburi de terenuri fără contract, a existat și aceasta problemă: cine încasează subvenția pentru pășune? În spiritul legislației europene, banii trebuie să meargă către fermieri. Sprijinul financiar este, de fapt, o compensare pentru că pășunea nu poate fi exploatată decât ca bază furajeră. În Ordinul de ministru pe care l-am semnat și care e foarte stufos, are vreo 80 de pagini, obiectivul nostru a fost să împăcăm și asociațiile și fermierii. Erau asociații care încasau subvențiile, amenajau pajiștile, dar nu ajungeau multe fonduri la fermieri. Avem două situații în legislația care a fost aprobată și care va fi modificată. Situația în care poate să aplice pentru obținerea subvenției direct fermierul care este membru sau nu al unei asociații. Dacă este membru trebuie să meargă la asociația respectivă să-i elibereze o adeverință prin care specifică faptul că fermierul lucrează sau pășunează o cotă parte din suprafața concesionată. Dacă nu este membru al vreunei asociații, aplică direct. Asociațiile trebuie să vină cu o hotărâre a Adunării Generale a Membrilor prin care să ne demonstreze că, după amenajarea pășunilor, banii rămași merg direct către beneficiari. Așa noi avem garanția că banii ajung la fermieri.

Daniel Constantin a adăugat că Ordinul va fi modificat în zilele următoare.

Stiri
x