CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Alarmă în agricultură: de la 1 mai, mii de ţărani nu vor mai putea ieşi cu zarzavaturi în pieţele agroalimentare
Data 28-04-2015 10:35
Sursa adevarul.ro
De la 1 mai, vechile certificate de producător expiră şi trebuie înlocuite cu atestate şi carnete speciale, dar noile documente sunt gata numai pentru 10% din milioanele de gospodari care au nevoie de ele.

Data de 1 mai 2015 este, cel puţin teoretic, ziua din care ar trebui să intre în aplicare efectivă noua legislaţie ce reglementează activităţile din pieţele agroalimentare, adoptată la sfârşiul anului trecut.

Potrivit acesteia, gospodarii – producătorii agricoli persoane fizice – care îşi vând produsele obţinute în gospodăria proprie vor trebui să elibereze cumpărătorilor documente asimilabile unor chitanţe.

De asemenea, gospodarii vor fi obligaţi să deţină şi un atestat de producător, care va înlocui actualul certificat de producător. Cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi de până la 22.500 lei.

Şase luni, un timp prea scurt

Cu toate că prevederile noii legislaţii (conţinute în Legea 145/2014 şi în Ordinul 1846/2014) intraseră în vigoare şi erau cunoscute încă din noiembrie anul trecut, iată că acum, când mai sunt doar câteva zile până la momentul aplicării efective, doar o mică parte din producători au tot ce le trebuie.

Mai exact, la un necesar de ordinul milioanelor, au fost eliberate doar câteva sute de mii de atestate de producător.

„Totalul comenzilor transmise de consiliile judeţene însumează 3.863 de carnete de Atestate de producător (un carnet conţine 100 de bucăţi de Atestate de producător). Fiecărui producător i se eliberează un Atestat, care este valabil un an“, a transmis pentru „Adevărul“ Imprimeria Naţională – instituţia care tipăreşte aceste formulare.

Aşadar, sunt disponibile mai puţin de 390.000 de Atestate, în condiţiile în care în România există aproape 5 milioane de gospodării, din care cel puţin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-şi vinde, începând de la 1 mai, produsele în pieţele agroalimentare.

„Tipizatele au ieşit prea târziu, altfel am fi fost în grafic astăzi.

Ce vor face oamenii după 1 mai? Legea e foarte clară: nimeni nu mai intră în piaţă fără aceste documente“, ne-a spus Vlad Gheorghe, liderul unei asociaţii de producători.

Chitanţierul, un altfel de bon fiscal

Pe lângă Atestatul de producător, ţăranilor din pieţe le va fi necesar şi un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitanţier.

Practic, atunci când vor vinde produse, producătorii agricoli vor trebui să elibereze cumpărătorilor o filă din carnetul de comercializare.

Conform Legii nr. 145/2014 (botezată „Legea pieţelor“), atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia.

Noile dispoziţii prevăd că documentul se va elibera la cerere persoanelor fizice, „după ce autorităţile vor verifica, atât pe baza datelor din Registrul agricol, cât şi pe baza verificărilor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător“.

După aceea, primarul va elibera atestatul de producător în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, „cu avizul consultativ al structurilor asociative (profesionale, patronale, sindicale) din agricultură.

Cât priveşte carnetul de comercializare a produselor agricole, agricultorii persoane fizice care vor deţine un atestat de producător vor putea să vândă produsele obţinute în ferma sau gospodăria proprie numai dacă au şi un astfel de carnet.

Păi, dacă doar 10% din gospodari au (sau ar trebui să aibă deja) atestate, câţi vor avea şi carnete de comercializare?

Important este, de asemenea, că vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă.

Adică astfel de documente nu le vor fi utile samsarilor, celor care cumpără zarzavaturile de la ţărani şi apoi ies în nume propriu cu marfa pe tarabe.

Carnetul de comercializare „se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum si pentru produse apicole“, mai prevede legislaţia.

Stiri
x