CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu CNAS: La nivel național, luni au fost acordate 224.470 de servicii medicale și farmaceutice, cu și fără card de sănătate
Data 05-05-2015 13:36
Sursa www.agerpres.ro
La nivel național, pe parcursul zilei de luni au fost acordate 224.470 servicii medicale și farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără card de sănătate și 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat remis marți presei.

Potrivit CNAS, dintre aceste servicii, la nivel național, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card de sănătate, iar 24.693 de rețete au fost validate cu cardul.

În București, au fost acordate, luni, mai mult de jumătate din serviciile medicale și farmaceutice în sistemul cardului de sănătate. Astfel, 9.130 servicii au fost validate cu cardul, dintre care 4.084 acordate de medicii de familie. De asemenea, 9.062 servicii au fost acordate fără card de sănătate, dintre care 5.356 acordate de medicii de familie.

CNAS menționează că suma serviciilor acordate fără card de sănătate conține și serviciile de care au beneficiat copiii, care se acordă necondiționat și fără card de sănătate, conform legii.

"Din analiza CNAS, rezultă că numărul serviciilor medicale și farmaceutice validate cu cardul de sănătate a crescut în a doua parte a zilei. O posibilă explicație ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului și în prima parte a zilei au întâmpinat greutăți la accesarea lui", se arată în comunicatul de presă de marți al CNAS.

CNAS mai precizează că actele normative în vigoare permit acordarea serviciilor medicale asiguraților care încă nu au primit cardul de sănătate și menționează că este vorba despre aproximativ 500.000 de asigurați care pot accesa servicii medicale în baza verificării calității de asigurat efectuată în sistem de către furnizori.

"Și astăzi continuă să sosească sesizări de la asigurați despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Echipele de control din cadrul CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate se află în teren pentru a rezolva fiecare caz în parte. Solicităm în continuare pacienților să ne sesizeze eventualele disfuncționalități pentru a le rezolva și a ne asigura că au acces neîngrădit la serviciile medicale", a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, prin intermediul comunicatului de presă de marți.

Potrivit CNAS, serviciile acordate fără a fi validate cu cardul vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivelul CNAS, pentru a facilita predarea cardurilor către asigurații, care încă nu au intrat în posesia lor.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Vicențiu Purcărea)

Stiri
x