CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Profesia de bona, recunoscuta oficial. Proiectul de lege a primit azi votul final al deputatilor
Data 04-12-2014 15:50
Sursa www.avocatnet.ro
Camera Deputatilor a adoptat, astazi in calitate de for decizional, cu 285 voturi "pentru" si o "abtinere", proiectul de lege care reglementeaza profesia de bona, anunta Mediafax. Conform documentului, exercitarea acestei profesii se va face in baza unui contract de munca sau prin desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata.

Conform Mediafax, deputatii au aprobat, astazi prin vot final, proiectul de lege privind organizarea si functionarea profesiei de bona.

Initiativa legislativa, in forma adoptata de senatori (n.r. varianta finala inca nu este disponibila), stabileste ca persoanele fizice sau juridice care vor angaja bone vor avea obligatia de a incheia contract de munca cu bonele persoane fizice sau activitatea va putea fi desfasurata ca persoana fizica autorizata.

Deputatul PNL Cristina Pocora a declarat recent ca proiectul de lege defineste foarte clar un dosar cu care persoana care vrea sa fie angajata ca bona se prezinta in fata angajatorului, familiei, un dosar foarte riguros care cuprinde o serie de criterii care vizeaza pe de o parte neincalcarea legii penale.

"Aceasta pentru a ne asigura ca nici bona si nici familia bonei, daca copilul va merge la bona acasa, nu au avut incalcari ale legii penale, nu au comis fapte de violenta in familie. De asemenea, este foarte importanta reglementarea aceasta pentru a scoate la lumina locurilor de munca in acest domeniu. De asemenea pentru a ne asigura noi, parintii, ca avem o persoana care este calificata, testata, indeplineste o serie de criterii si as putea fi sigura eu ca imi las copilul in siguranta cu o persoana calificata si nu exista riscuri pentru copil, cum am vazut in nenumarate cazuri", a adaugat Cristina Pocora, citata de Mediafax

Potrivit proiectului de lege in varianta aprobata de Senat, bona este definita ca fiind persoana fizica, cetatean roman sau strain cu domiciliu sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si de supraveghere a copilului.

Acelasi document stabileste ca va putea fi bona persoana fizica care indeplineste urmatoarele conditii:

este cetatean roman sau strain, cu domiciliul sau resedinta legala in aceeasi localitate cu domiciliu/resedinta parintilor;
orice persoana straina cu drept de munca in Romania sau daca poseda diploma recunoscuta sau echivalenta pentru domeniul de activitate;
are capacitate de exercitiu;
este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
este apt din punct de vedere psihologic; aceasta conditie se dovedeste cu raportul eliberat in conditiile legii;
sa nu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.
In schimb, nu va putea exercita profesia de bona, persoana fizica care in exercitarea profesiei a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, cea care locuieste impreuna cu alte persoane care au fost condamnate definitiv, cea care a fost decazuta din drepturile parintesti, precum si persoana care sufera de boli cronice transmisibile sau locuieste cu alte persoane care sufera de astfel de afectiuni.

In documentul citat se mentioneaza ca bona va putea sa ofere simultan servicii de ingrijire si supraveghere pentru cel mult patru copii cu varsta cuprinse intre 3 luni si 4 ani. Pentru copii mai mari de 4 ani, bona va putea oferi simultan servicii de ingrijire si supraveghere pentru cel mult sase copii.

Stiri
x