CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Nu mai poți achita creditul? Vei plăti doar o parte din datorie și scapi
Data 26-05-2015 11:52
Sursa www.evz.ro
Legea insolvenței persoanelor fizice, aprobată de Camera Deputaților, așteaptă acum promulgarea și, în cazul unui aviz pozitiv al președintelui Klaus Iohannis, ar putea intra în vigoare spre finalul anului.

Legea se referă la trei forme de insolvență: cea bazată pe un plan de rambursare, cea care se bazează pe lichidarea bunurilor personale și procedura rapidă, pentru datorii mai mici.

Cine poate cere insolvența

Potrivit legii, are dreptul să depună cererea de intrare în insolvență orice persoană care înregistrează restanțe de peste 90 de zile, iar cei cu datorii scadente ce depășesc 15 salarii minime, pot cere deschiderea procedurii de insolvență pe baza planului de rambursare, la tribunal sau la o comisie de specialitate.

Planul de rambursare, pe care persoana cu datorii îl va realiza împreună cu un administrator judiciar, trebuie aprobat de cei la care are datoriile restante, iar deschiderea procedurii poate fi decisă atât de un tribunal, cât și de o comisie de insolvență, care ar urma să funcționeze pe lângă Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor. Cei care sunt în plină executare silită vor beneficia de suspendarea procedurii, a explicat pentru EVZ deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea legii. „Odată ce se depune cererea, procedura este suspendată”, a spus aceasta. Suspendarea poate avea loc pentru trei luni de zile. Însă, suspendarea pe termen lung se obține doar odată ce planul de rambursare a fost aprobat de creditorii care dețin cel puțin 55% din valoarea totală a creanțelor. Dacă aceștia nu își dau acordul, debitorul poate merge cu planul în instanță și obține câștig de cauză. Prin plan, debitorul poate propune rambursarea doar parțială a datoriei către creditor.

Varianta lichidării

Planul de redresare al persoanei fizice poate dura maxim cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru un an. Dacă situația financiară a acesteia este „iremediabil compromisă”, atunci poate solicita din start insolvență prin lichidarea de active, respectiv vânzarea bunurilor. Ana Birchall spune că, potrivit legii, dacă după doi ani de la declanșarea procedurii se rambursează 50% din credit sau 40%, după trei ani, atunci datoria se stinge.

Ai fost executat silit? Scapi de restul de datorie

Legea oferă o soluție și pentru cei care au fost executați silit de bănci, dar sunt în continuare datori la bancă. De exemplu, persoanele care au luat un apartament pe care banca l-a executat silit, fără a recupera însă tot creditul, deoarece apartamentul a fost vândut în pierdere. Aceștia pot depune o „cerere de eliberare de datoria reziduală”, prin care pot scăpa de acea parte din creditul rămas de rambursat.

Stiri
x