CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Statul e pe cale să dea peste cap afacerile viticultorilor care accesează bani europeni destinaţi conformării soiurilor
Data 04-06-2015 14:24
Sursa adevarul.ro
După ani de zile în care plăţile aferente măsurilor de reconversie a plantaţiilor viticole se puteau obţine de către beneficiari înaintea decontărilor la contractele acestora către furnizori, statul vrea să intervină şi să ceară plata cu anticipaţie a furnizorilor, bulversând total afacerile beneficiarilor.

Concret, în prezent beneficiarii primesc banii de la UE, apoi îşi plătesc furnizorii, şi chiar în contractele aflate acum în derulare este prevăzut acest algoritm al plăţilor.

Mai întâi beneficiarul contractează (de la pepiniere) butaşii necesari reconversiei plantaţiei sale viticole, plus serviciile aferente, apoi – după verificarea lucrărilor şi stabilirea randamentului noilor plantaţii – îi plăteşte pe cei care i-au furnizat aceste materii prime.

Mai exact, plata furnizorului se face după ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) decontează cheltuielile aferente acestei reconversii.

Ei bine, tot acest algoritm ar urma să se schimbe, APIA solicitând mai nou plata furnizorilor înaintea decontării cheltuielilor.

De la dovada costurilor la dovada plăţii

Potrivit unei note interne APIA, obţinută de „Adevărul“, „întocmirea procesului-verbal de recepţie finală, atât pentru Măsura I cât şi pentru Măsura II, se poate face numai după verificarea documentelor care atestă plata tuturor facturilor aferente măsurii respective“.

Or, în prezent, beneficiarul trebuie să prezinte dovada costurilor, nu a plăţii deja efectuate.

O astfel de schimbare impune, practic, beneficiarilor să plătească anticipat contracte de ordinul zecilor, poate chiar sutelor de mii de euro, în condiţiile în care chiar în contracte se prevede că plata se va face numai după decontarea de către APIA a cheltuielilor eligibile.

Una este să faci dovada costurilor pe care le vei acoperi după primirea banilor europeni, cu totul altceva este să faci „dovada plăţilor“, adică să plăteşti ceva care oricum este nefiresc să decontezi anticipat.

„Butaşii respectivi trebuie plantaţi şi apoi monitorizaţi, să vadă ambele părţi - furnizor şi beneficiar - în ce măsură se prind şi dau randament, abia apoi se plătesc. Şi chiar furnizorul, prin contract, este de acord ca plata să se facă numai după decontarea acestor cheltuieli de către APIA, iar reprezentanţii Agenţiei cunosc aceste lucruri“, ne-au spus reprezentanţii viticultorilor.

Ei vor solicita, zilele următoare, conducerii APIA (pentru început, la nivelul agenţiilor judeţene) o reconsiderare a acestei maniere de decontare, având în vedere că se află în faţa unui posibil blocaj creat artificial, prin intervenţia statului în contractele comerciale private.

Reamintim că programul de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole vizează înlocuirea (de către România şi nu numai) a soiurilor neconforme cu soiuri conforme normelor europene, iar această înlocuire este finanţată din fonduri de la Uniunea Europeană.

Stiri
x