CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Pogonaru (AOAR): Trecerea Codului Fiscal în forma actuală este un mare progres; sperăm să vedem "înviorări" în mediul de afaceri
Data 26-06-2015 11:49
Sursa www.agerpres.ro
"Trecerea Codului Fiscal în forma actuală este un mare progres din punct de vedere al mediului de afaceri, deoarece duce la stimularea consumului și a cererii locale, iar, prin reducerile de taxe, sperăm să vedem în viitor "înviorări" în mediul de afaceri", a declarat joi președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

"Ca o apreciere generală a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, fără discuție că, din punct de vedere al mediului de afaceri, este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe sperăm să vedem în viitor înviorări în mediul de afaceri. Sunt și lucruri care nu au trecut și pentru care ne exprimăm nemulțumirea. De exemplu, consolidarea grupurilor fiscale românești. Avem o lege șchioapă a holdingului, care prevede unele lucruri din ceea ce ar trebui să prevadă o lege a holdingului, dar lipsește, la nivelul grupurilor românești, compensarea pierderilor cu câștigul. Acest lucru, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu a trecut", a precizat Pogonaru.

Proiectul de Cod fiscal a fost aprobat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 306 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere.

Actul normativ prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% începând din data de 1 ianuarie 2016. Inițial, Guvernul a propus scăderea TVA la 20% începând de anul viitor și la 18% din 2018.

De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe construcții speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unică de impozitare este prevăzut să scadă de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificări vor fi aplicate în sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului — dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.

Contribuțiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Deputații au aprobat, tot miercuri, și Codul de Procedură Fiscală.

AGERPRES/ (AS — autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica)

Stiri
x