CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Despăgubiri pentru secetă, abia la anul pentru fermierii mari
Data 20-08-2015 12:32
Sursa www.recolta.eu
Reprezentanții asociațiilor de fermieri s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și secretarul de stat Daniel Botănoiu pentru a demara discuții privind pagubele secetei din acest an și ce despagubiri pot primi fermierii. La întâlnire au luat parte Laurențiu Baciu, președinte LAPAR, Emil Dumitru, președinte ProAgro, Viorel Nica, președinte al Asociației Utilizatorilor de Apă, Ion Cioroianu, vicepreședinte ProAgro, Aurel Tănase, președinte Prodcom.

Ministrul Agriculturii a propus două măsuri de sprijin, una pentru fermierii mici care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, și cealaltă pentru fermierii mari. Dar în acest moment nu sunt cunoscute evaluările pentru suprafețele calamitate și valoarea despăgubirilor pe care fermierii urmează să le primească. Acestea vor fi stabilite la sfârșitul campaniei de recoltat din toamnă. Până acum comisiile pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă au făcut o evaluare preliminară a zonelor afectate, iar în perioada următoare se va face evaluarea individuală a fermierilor afectați de secetă, pentru a se stabili care sunt pierderile înregistrate și care va fi cuantumul despăgubirilor de care vor beneficia agricultorii. “Avem în momentul de față Comisii care funcționează pe lângă Prefecturi, Comisii ale ISU. Aceste Comisii, în colaborare cu Direcțiile Agricole, au făcut o evaluare în perioada în care avem deja cultura pe teren. Am primit evaluarea respectivă de la majoritatea județelor, dar nu este finală, ea va fi finalizată odată cu încheierea campaniei de recoltat, pentru culturile care sunt cele mai afectate, în special porumbul și floarea-soarelui. În funcție de pierderile pe care le vor avea fermierii, vom încerca să identificăm suprafețele afectate, agricultorii care trebuie despăgubiți și pierderea pe fiecare fermier în parte a suferit-o, astfel încât să intervenim cu despăgubiri, în limita permisă de bugetul de stat”, a declarat Daniel Constantin.

Cei mai afectați de secetă sunt fermierii mici, care sunt în imposibilitatea financiară de a-și relua activitate. De aceea, MADR a propus ca fermierii mici să-și primească despăgubirile până la sfârșitul anului 2015: “Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat, sub forma unei scheme de minimis. Această schemă va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în cursul lunii septembrie, urmând ca, la prima rectificare bugetară, în funcție de resursele pe care le primim să și acordăm aceste despăgubiri, sper eu în anul 2015 astfel încât fermierii mici să nu întâmpine probleme”.

Sumele necesare pentru despăgubirea fermierilor mari care au avut pierderi de producție ce depășesc 30% sunt destul de însemnate, iar aceștia își vor primi banii abia de începutul anului 2016: “Legat de fermierii mari, având în vedere faptul că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia această statistică la care lucrăm împreună cu Comisiile de evaluări. Estimăm că răspunsul Comisiei Europene pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat va veni în câteva luni de zile. După primirea răspunsului, vom putea acorda acele despăgubiri, dar fermierii mari vor primi banii cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm și să solicităm Comisiei Europene un ajutor, în speranța că îl vom primi, dacă nu, există deja un angajament din partea Guvernului pentru cele două măsuri de sprijin”.

Stiri
x