CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Studiu: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani şi a crescut pentru gaze, cărbune
Data 01-09-2015 11:46
Sursa adevarul.ro
Costul de producere a electricităţii din surse regenerabile, precum cea solară şi eoliană, a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, dar a crescut în cazul celei obţinute din gaze naturale, cărbune şi au stagnat ]n domeniul nuclear, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează Bloomberg.

În raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agenţie se arată că pentru producerea unui megawatt oră de energie utilizând gaze, cărbune şi combustibil nuclear costul este de 100 de dolari în 2015, comparativ cu circa 200 de dolari în cazul energiei solare, care a scăzut însă de la 500 de dolari în 2010.

Costurile iau în calcul investiţiile, carburanţii şi întreţinerea instalaţiilor şi variază semnificativ între ţări şi centralele energetice.

Concluziile AIE au venit în condiţiile în care peste 190 de state intenţionează ca în decembrie să încheie un nou acord, la Paris, pentru limitarea emisiilor generate de combustibilii fosili.

Producţia de energie din carburanţi fosili, inclusiv din cărbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel încât deciziile referitoare la sursele de obţinere a electricităţii vor juca un rol esenţial în reducerea poluării care influenţează schimbările climatice.

Costurile medii ale generării electricităţii din gaze şi cărbune au crescut pe parcursul celor cinci ani analizaţi.

În cazul energiei atomice, costurile au stagnat, contrazicând argumentele referitoare la creşterea acestor costuri la nivel global.

În baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de ţări, studiul conchide că nu există cea mai ieftină tehnologie în orice circumstanţe, costurile depinzând în mare măsură de disponibilitatea resurselor, costurile forţei de muncă şi reglementările locale.

Marea Britanie vs Germania, modele europene diferite

În Europa, guvernele au stabilit ţinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi pentru producerea de energie din surse regenerabile, cum sunt cea solară şi eoliană.

Marea Britanie urmează să ia o decizie finală referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare scumpe, în timp ce Germania a crescut generarea energiei din cărbune, cel mai poluant carburant fosil, în urma închiderii centralelor atomice, după dezastrul de la Fukushima, din Japonia.

Stiri
x