CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu Taxa de poluare nu se restituie celor care au achitat-o înainte de 2010
Data 02-09-2015 15:02
Sursa www.evz.ro
Zilele trecute a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Actul normativ reglementează restituirea la cererea persoanei interesate a taxei de poluare, dar atrage atenția asupra faptului că aceasta nu va mai putea fi recuperată de cei care au achitat taxa înainte de 1 ianuarie 2010, din cauza termenului de prescriere.

Potrivit actului normativ, se restituie „taxa specială pentru autoturisme și autovehicule”, în vigoare până la 1 iulie 2008, respectiv ”taxa pe poluare” pentru autovehicule, prevăzută în OUG 50/2008, sau „taxa pentru emisiile poluante” provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012. Vor fi restituite și dobânzile datorate contribuabilului.

Taxe anulate

Termenul de prescripție prevăzut de Codul de procedură fiscală este de 5 ani, începând cu 1 ianuarie al anului următor celui în care s-a născut obligația de plată de taxei. Astfel, pot fi restituite la cerere taxele aflate în sfera restituirii plătite după data de 1 ianuarie 2010. Această situație se aplică dacă plătitorul taxei nu a desfășurat nicio acțiune care să conducă la suspendarea prescripției. Dosarele trebuie depuse la administrația fiscală, iar restituirea taxei se va face eșalonat, o perioadă de cinci ani.

Stiri
x