CALENDAR FISCAL

LUNI 25 MAI
Plata contribuției trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul I 2017.

Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă

Depunerea Declarației privind obligațiile de plată la bugetul de stat - - ... [continuare]
STIRI

Titlu Datornicii bancilor, obligati sa-si inchirieze locuintele
Data 11-09-2015 13:43
Sursa www.enational.ro
Legea insolventei persoanelor fizice va intra in vigoare in decembrie, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a publicat un proiect al normelor de aplicare privind acest act normativ. Datornicii bancilor trebuie sa faca dovada ca au depus eforturi pentru obtinerea unui venit stabil. Ei pot fi obligati sa inchirieze – partial sau integral – locuinta si nu pot dispune cum vor de conturile lor bancare.

Proiectul normelor de aplicare a Legii insolventei persoanelor fizice prevede ca debitorii care inregistreaza restante la plata creditelor si isi declara insolventa, trebuie sa faca dovada (in cazul in care veniturile lunare le-au fost diminuate sau au ajuns someri) ca au depus diligentele rezonabile necesare pentru a-si gasi un loc de munca. Se considera ca debitorul a depus aceste diligente daca:

- a urmat cursuri de calificare sau recalificare profesionala,

- s-a inregistrat in evidentele agentiilor de ocupare a fortei de munca ,

- nu a refuzat nejustificat locurile de munca oferite.

Bani cu taraita

Datornicii beneficiaza de utilizarea, in anumite conditii a sumelor banesti lunare de care dispun. Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil , comisia de insolventa se va raporta la:

1. Componenta si structura familiei debitorului (persoanele aflate in intretinerea debitorului, persoanele care convietuiesc cu debitorul;

2. Necesitatea detinerii de catre debitor a unui vehicul indispensabil, dar si la disponibilitatea unui sistem de transport public sau a unui mijloc de transport alternativ si a costurilor asociate;

3. Costurile si cheltuielile determinate de cresterea copilului aflat in intretinerea debitorului.

4. Costurile si cheltuielile suportate cu privire la locuinta familiei debitorului.

5. Indeplinirea, in cazul spatiului de locuit al familiei debitorului, a exigentelor minimale ale unei locuinte convenabile, avandu-se in vedere si valoarea casei familiale raportat la situatia financiara a debitorului.

6. Existenta sau inexistenta unor situatii speciale aplicabile debitorului, respectiv situatii care-i pun in pericol viata sau integritatea fizica, dizabilitati psihice sau fizice.

7. Raportul intre veniturile debitorului, cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil si obligatiile debitorului.

Administratorul procedurii de insolventa va notifica bancile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii si la masurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum

- limitarea dreptului de dispozitie al debitorului asupra sumelor gasite in respectivele conturi,

- modalitatea de utilizare a sumelor,

- destinatia banilor.

Restrictii pentru debitori

In perioada dintre notificarea creditorilor orice act de executare silita se suspenda, creditorii putand inainta debitorului masuri de natura a ameliora situatia acestuia, masuri ce trebuie acceptate in mod expres de catre debitor. Pentru a conserva averea debitorului, comisia de insolventa poate impune masuri provizorii ce pot include, dar nu vor fi limitate la:

- restrictionarea accesului debitorului la conturile bancare si la instrumentele de plata atasate acestora,

- restrictionarea accesului debitorului la platformele de internet banking,

- comunicarea de instructiuni catre institutiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfasura tranzactiile pe cont ca urmare a aplicarii prevederilor Legii,

- interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile si inscrierea interdictiei in registrele de publicitate.

In situatia in care prin planul de rambursare se stabileste ca locuinta familiei urmeaza sa fie valorificata pentru acoperirea pasivului,iar modalitatea de valorificare este darea in plata, comisia de insolventa stabileste cuantumul chiriei in conditiile pietei.

Stiri
x