CALENDAR FISCAL

SAMBATA 30 MAI
Depunerea situațiilor financiare, pentru anul 2016 - software de asistență

Depunerea Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele î ... [continuare]
STIRI

Titlu CRESCĂTORII de animale nu vor schimbarea modului de acordare a subvenției
Data 17-09-2015 12:04
Sursa www.evz.ro
Crescătorii de animale, membri ai Federației AGROSTAR, nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de a acorda subvenția procesatorilor de lapte, drept „compensare de preț prin unitățile de procesare în scopul de a fi stimulate să cumpere mai mult din piața internă”, se menționează într-un comunicat Agrostar.

„O astfel de măsură presupune un control al prețului de achiziție la procesatori, ceea ce e greu de realizat. Subvenția trebuie acordată crescătorilor de animale, ei fiind cei care au resimțit cel mai mult efectele scăderii prețului la lapte, încă de anul trecut, pe fondul embargoului impus Rusiei”, este de părere secretarul general al Agrostar , Horațiu Raicu.

„Dispariția cotei de lapte, de anul acesta, are de asemenea efecte devastatoare asupra producătorilor de lapte. Și, ca și când nu ar fi fost suficient, producătorii de lapte sunt afectați și de secetă. Prin urmare, producătorii de lapte au cel mai mult nevoie de subvenții. Altfel, vor fi nevoiți să-și lichideze efectivele”, a completat acesta.

Totodată, Federația Agrostar apreciază că decizia de acordare a avansului de 50-70% din subvenții, începând cu 16 octombrie, este binevenită, în condițiile în care pierderile cauzate de secetă agricultorilor sunt considerabile.

Despăgubiri la jumătate pentru fermierii neasigurați

Pentru secetă se vor acorda despăgubiri de 400 lei/ha pentru cultura mare, pentru fermierii neasigurați suma fiind la jumătate, adică 200 lei, atenționează Agrostar.

Pentru pășuni și pajiști sprijinul va fi in jur de 100 lei/ha. „Îngrijorator este faptul că, aceste sume se vor acorda probabil în 2016, deoarece nu s-a făcut încă evaluarea privind efectele secetei”, declară Horațiu Raicu.

Federatia Agrostar are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar.

Stiri
x