CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu S-a decis! Un miliard de euro pentru irigații
Data 15-10-2015 13:10
Sursa www.agri-news.ro
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri după-amiază, alocarea unor investiţii de peste un miliard de euro pentru sistemul irigaţiilor, în perioada 2016-2020. Daniel Constantin a spus, în cadrul conferinţei Bursa: „Aprobarea acestei legi este mai mult decât un acord politic. Actul normativ ne va permite să asigurăm sursele de finanţare atât pentru infrastructura principală de irigaţii, cât şi pentru cea secundară. Viitorul Guvern nu va mai depinde de Ministerul Finanţelor şi va putea aloca anual suma necesară infrastructurii principale a irigaţiilor”.

Aceasta nu poate fi transferată fermierilor, ci va rămâne în proprietatea statului, întrucât sunt alocate fonduri bugetare în următorii cinci ani. Ministrul a precizat că noua lege introduce, pentru fermieri, plata unui abonament, astfel încât să se asigure că beneficiază la timp de apa de care au nevoie pentru irigaţii. Plata abonamentului va fi efectuată doar de către cei care sunt în amenajări de irigaţii şi care lucrează terenul.

Ministerul Agriculturii vizează şi dezvoltarea infrastructurilor alternative de irigaţii, pentru că în prezent Dunărea este sursa principală de alimentare cu apă. În aceste condiţii, se pune problema zonelor unde nu există posibilitatea irigării cu apă din Dunăre.

Daniel Constantin a completat: „Trebuie să ne gândim la sisteme gravitaţionale. Pregătim o ordonanţă prin care Institutul de Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare va trece în subordinea Ministerului Agriculturii şi va avea ca temă principală proiectarea de noi sisteme, care să vină cu anumite costuri mult mai reduse folosind apa în sistem gravitaţional. Costurile pe care le suportă fermierii la noile pompe performante de irigaţii sunt de 50 de ori mai mici decât la vechile pompe”.

Stiri
x