CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu DESTINAȚII DE WEEK-END - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Data 16-10-2015 10:44
Sursa www.agerpres.ro
* Cea de-a X-a ediție a Zilelor Filmului German începe vineri, 16 octombrie, la Cinema Studio, cu o proiecție specială: "Victoria", elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, surpriza germană a Berlinalei de anul acesta.

Filmul a fost recompensat cu șase premii Deutscher Filmpreis în 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine, potrivit unui comunicat al organizatorului, Goethe-Institut Bukarest.

Timp de o săptămână, în perioada 16-22 octombrie, cinefilii din Capitală au ocazia să vadă, la Cinema Studio, 11 lungmetraje, cele mai recente producții germane de astăzi.

Programul complet al celei de a X-a ediții a Zilelor Filmului German se află pe site-ul Institutului Goethe.

* Vineri, 16 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Excelsior, are loc premiera spectacolului "Tărâmul poveștilor" de Stelian Milu, dedicat copiilor cu vârsta între 3 și 12 ani.

Personajele pline de farmec, coborâte din basme chiar pe scena Teatrului Excelsior, vor purta spectatorii, cu entuziasm, într-o călătorie muzicală prin lumea lor, face cunoscut teatrul într-un comunicat.

Spectacolul ilustrează lupta dintre bine și rău prin aducerea în prim plan a învățăturilor primite de la părinți și bunici prin intermediul poveștilor copilăriei.

Personajele acestui tărâm sunt chiar cei mai îndrăgiți eroi și eroine din basme: Cenușăreasa, Motanul Încălțat, Rapunzel, Frumoasa Adormită, Albă ca Zăpada, Aladin și Jasmine, Hansel și Gretel, Crăiasa Zăpezii, care împreună ne arată că binele învinge întotdeauna răul, chiar dacă pentru asta îți trebuie răbdare și perseverență.

Regia spectacolului "Tărâmul poveștilor" este semnată de Stelian Milu, muzica îi aparține lui Jolt Kerestely, iar versurile regretatului George Popovici.

Actorii care dau viață și farmec personajelor: Cosmina Dobrotă, Annemary Ziegler, Ciprian Cojenel, Silvana Ionescu, Iulia Vasilescu, Emilian Mârnea, Jassmine Cristina Glodeanu, Stelian Milu, Marian Rădulescu, Tudor Pîrvu.

* În noaptea din 17 spre 18 octombrie la Clubul Țăranului din București are loc Noaptea devoratorilor de teatru, o noapte albă cu spectacole de teatru, expoziții, concerte și lansări de carte.

În cadrul acestui eveniment, regizorul Chris Simion va prezenta cel mai recent roman al său — "40 de zile" — publicat de Editura Trei, dar și spectacolul "Ce ne spunem când nu ne vorbim", o continuare a cărții cu același titlu publicată, de asemenea, de Editura Trei, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Manifestările încep sâmbătă, 17 octombrie, ora 16.00, și se vor desfășura până a doua zi la răsăritul soarelui.

* Muzeul Național de Artă al României invită publicul să participe în acest sfârșit de săptămână la o serie de vizite ghidate în spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor).

Vizitele au loc sâmbătă și duminică, de la orele 11.30, 14.00 și 16.30, potrivit unui comunicat al MNAR.

Participarea la aceste tururi ghidate nu necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugați să se prezinte cu 15 minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naționale pentru achiziționarea biletelor. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată și expoziția "Fragmente de memorie — Portrete Regale. Palatul Regal", care își propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) și a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Durata vizitelor este de o oră, tariful biletului de acces fiind de 20 lei (întreg), pensionari—10 lei, elevi și studenți — 5 lei.

Pentru grupuri deja organizate este necesară programarea vizitei în alte zile decât cele menționate, la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. În acest caz, pe lângă biletul de intrare, se plătește și taxa de ghidaj de 100 lei/oră pentru limba română sau 200 lei/oră pentru limbile engleză și franceză, precizează MNAR.

* Duminică, 18 octombrie, de la ora 20.00, are loc premiera oficială a spectacolului "Don Juan Inferno", un poem teatral-coregrafic, care prezintă povestea infernului acestui binecunoscut aventurier, potrivit unui comunicat ARCUB.

Spectacolul se va juca la Sala ARCUB din Batiște nr. 14.

Realizat după ideea originală a Mariei Popa, coregraf, pornind de la poezia lui Charles Baudelaire, "Don Juan aux enfers", Don Juan Inferno este un spectacol inspirat, de asemenea, de opera unor scriitori ca Moliere, Tirso di Molina, Byron și Pușkin, Max Frisch, Lucian Blaga.

Scenariul și regia artistică sunt realizate de Anda Tăbăcaru Hogea, iar coordonarea artistică, scenografia, proiecțiile și lighting design-ul poartă semnătura arh. Cătălin I. Arbore.

În rolul principal al unui Don Juan obosit de păcat va putea fi văzut Claudiu Bleonț, iar Comandorul/Umbra lui Don Juan va fi interpretat de balerinul Marian Horhotă. Iubirile lui Don Juan vor fi interpretate de balerinele Diana Bejan (Donna Elvira), Galea Bobeicu (Donna Ana), Simona Dabija (Celestina) și Georgiana Ursachi (Miranda).

Biletele, cu prețuri de 25 de lei și 35 de lei, pot fi achiziționate de la Casa de Bilete ARCUB și online pe bilete arcub.ro. Elevii și studenții care se prezintă la casa de bilete ARCUB cu legitimațiile pot achiziționa bilete la prețul de 15 lei.

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Stiri
x