CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Din 2016, dispar regulile speciale de impozitare a contractelor civile. Ce taxe se vor plăti, totuși, pentru ele?
Data 29-10-2015 11:11
Sursa www.avocatnet.ro
Intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, în prima zi a lui 2016, va aduce schimbări în ceea ce privește situația contractelor civile, mai precis a modului de impozitare a acestora. Totuși, înainte de apariția normelor de aplicare ale Codului fiscal, tot ce știm sigur despre acest tip de contracte este că nu mai fac parte din categoria veniturilor obținute din activități independente.

De la 1 ianuarie 2016, când va intra în vigoare noul Cod fiscal, veniturile obținute din contractele civile nu vor mai fi încadrate în categoria venituri din activități independente, ci cel mai mult în categoria venituri din alte surse.

Conform noului Cod fiscal, rămân în categoria veniturilor din activități independente doar veniturile obținute de:

Persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, înființate ca atare la Registrul Comerțului,
Profesii liberale,
Persoane care valorifică dreptul de autor.
Ce schimbări aduce noul Cod fiscal?

În noul Cod Fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, nu se regăsește nicio procedură clară aplicabilă veniturilor realizate din contracte civile de o persoană fizică. Până la publicarea normelor de aplicare ale noului Cod fiscal, singurul articol în care aceste venituri ar putea fi integrate ar fi art. 114 alin. (2) lit. g), cel care definește veniturile din alte surse.

Acesta prevede că în categoria veniturilor din alte surse se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri impozabile: „veniturile din activităţi, altele decât cele de producţie, comerţ, prestări de servicii, profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activităţi independente şi cap. VII - Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură”.

Potrivit actului normativ care va intra în vigoare în prima zi a anului viitor, impozitul pe venit se va calcula prin reţinere la sursă la momentul acordării banilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Art. 115. - (1) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut pentru veniturile prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. a)-k), precum şi în normele metodologice elaborate în aplicarea art. 114.

Noul Cod fiscal

Impozitul de 16% reținut la sursă reprezintă impozitul final. Acesta se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Noul Cod fiscal nu prevede o scutire de impozit pentru persoanele fizice care nu dețin o autorizație specială.

Trebuie plătită sau nu contribuția la sănătate?

Pentru veniturile din alte surse, categorie în care intră și veniturile obținute dintr-un contract civil, conform art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal ce va intra în vigoare în 2016, în ceea ce privește contribuția la sănătate, contribuabilul va plăti CASS de 5,5%.

În ceea ce privește baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din alte surse, aceasta reprezintă „totalul veniturilor brute realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului”, se arată în noul Cod fiscal.

În urma unei derogări, contribuția la plata asigurării de sănătate nu va trebui plătită de persoanele fizice ce realizează venituri din contracte civile în anul 2016, cu condiția ca acestea să fi fost în același timp salariate sau să fi realizat venituri din activități independente.

Persoanele care obțin venituri din contracte civile nu datorează contribuția la pensii, conform noului Cod Fiscal.

Consultanții fiscali de la Viboal Find-Ex recomandă contribuabililor folosirea unor contracte conform Codului Civil numai pentru activități ocazionale, care nu au nici caracterul unei activități salariale și nici nu generează obligativitatea constituirii unei PFA, astfel încât încadrarea în categoria "venituri din alte surse" să fie conformă realității. Mai ales în condițiile în care Fiscul are dreptul să reconsidere aceste venituri ca provenind din salarii sau activități independente. Ei atrag atenția că, pentru orice activitate recurentă trebuie folosit, în funcție de natura activității:

fie încadrarea în baza unui Contract Individual de muncă;
fie încheierea de contracte cu PFA/profesii libere înregistrate fiscal.
Cum este impozitat un contract civil în prezent

În momentul de față, impozitarea unui contract civil este reglementată de articolul 52 din Codul fiscal.

Veniturile obținute în baza contractelor civile încheiate între plătitori persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă și persoane fizice se impozitează, potrivit prevederilor actualului Cod fiscal, cu 16% (integral) sau 10% (stopaj la sursă la momentul plății venitului), plus o diferență de 6% plătită de persoana fizică în urma depunerii declarației anuale de venit formular 200 până la data de 25 mai a anului următor.

În categoria contractelor civile pentru care se aplică reținerea la sursă a impozitului sunt incluse contractele de agent, contractele de comision, mandatele comerciale și de consignație, calificate drept contracte civile după data de 1 octombrie 2011 (conform prevederilor Codului civil, n.red.), precum și contractele/convențiile civile, a explicat Sonia Ivan, Senior Consultant, Tax Advisory în cadrul companiei Mazars.

În plus, o persoană care obține venituri dintr-un contract civil mai datorează statului contribuția individuală la sănătate de 5,5% calculată la venitul brut.

Dacă persoana fizică nu este salariată sau pensionară și dacă nu este deja asigurată în sistemul public de pensii ca PFA, i se reține contravaluarea contribuției individuale la pensii de 10,5% calculată din venitul brut.

Sumele care reprezintă plata contribuțiilor se rețin prin stopaj la sursă în momentul plății venitului și se achită la buget până pe data de 25 a lunii următoare.

Cine poate încheia un contract civil

După intrarea în vigoare a Codului civil, la 1 octombrie 2011, data la care Codul Comercial a fost abrogat, sintagma "contract comercial" sau "contracte comerciale" s-a înlocuit cu sintagma "contract civil" sau, după caz, "contracte civile", iar sintagma "contracte sau acte de comerț", cu termenul "contracte", asa încât toate contractele prevăzute de Codul Civil au devenit contracte civile.

Contractele civile pot fi încheiate de orice persoană care deține un cod numeric personal românesc, cu condiția ca aceasta să nu fie salariată sau înregistrată într-o formă profesională de desfășurare a activității, explică auditorul financiar Adrian Bența, într-un articol publicat pe ziare.com.

Impozitarea veniturilor obținute printr-un contract civil se realizează, mai spune Bența, prin faptul că aceste persoane dețin un CNP. O persoană fizică ce încheie un contract civil nu este înregistrată fiscal ca PFA, iar activitatea sa nu poate intra în categoria profesiilor independente. Contractele civile, care au la bază Codul civil, se încheie pentru servicii care nu au caracter de continuitate.

Un contract civil este considerat legal, conform art. 1180 din noul Cod civil dacă este contractat și semnat de o persoană fizică majoră care nu este declarată incapabilă prin lege.

Autoritățile fiscale consideră că un contract civil este legal doar în cazul în care este încheiat pentru o activitate ocazională, și nu pentru o prestație regulată, ce ar putea avea caracterul unei activități salariale sau ar impune constituirea unui PFA.

Un contract civil poate fi descris ca fiind un act semnat de o persoană, de exemplu un electrian, venit să instaleze ceva. Cu alte cuvinte, persoana fizică primește venituri printr-un contract civil pentru o anumită lucrare, la un anumit moment, doar pentru perioada de timp cât durează munca sa.

Pentru activitățile recurente nu poate fi folosit contractul civil, ci este necesară încadrarea în baza unui contract individual de muncă sau încheierea unui contract cu PFA/profesii libere înregistrate fiscal.

Stiri
x