CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu INS: Prețurile producției industriale, în scădere în septembrie, atât față de august, cât și față de septembrie 2014
Data 03-11-2015 16:05
Sursa www.agerpres.ro
Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut în septembrie cu 0,3% comparativ cu august și cu 2,8% raportat la luna similară din 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității.

Comparativ cu luna august 2015, prețurile producției industriale au înregistrat, în septembrie, scăderi în industria bunurilor intermediare, cu 0,4%, și în industria energetică — 1,3%. Creșteri de prețuri s-au constatat în industria bunurilor de capital, cu 0,5%, și în industria bunurilor de uz curent, cu 0,2%.

În luna septembrie 2015, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, prețurile producției industriale au scăzut semnificativ în industria energetică (-10,1%), în industria bunurilor intermediare (-1,6%) și în industria bunurilor de capital (-0,1%). Creșteri de prețuri s-au consemnat în industria bunurilor de folosință îndelungată, cu 1,3%, și în industria bunurilor de uz curent, cu 1,5%.

Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele prețurilor de consum, Indicele produselor agricole și Indicii prețurilor producției pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflației și pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România. Indicele este bazat pe o anchetă lunară și măsoară evoluția medie a prețurilor mărfurilor industriale produse în România și vândute direct de producători, atât pe piața internă, cât și pe piața externă.

AGERPRES/(AS — editor: Oana Tilică)

Stiri
x