CALENDAR FISCAL

VINERI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Durata concediului paternal ar putea fi mărită
Data 07-12-2015 15:37
Sursa www.avocatnet.ro
Durata concediului paternal ar putea fi dublată, prevede un proiect de act normativ care poate primi astăzi votul senatorilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, taţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concediu paternal, pentru a participa la îngrijirea nou-născutului.

Măsura este inclusă într-o Propunere legislativă pentru modificarea articolului 2 din Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal. Aceasta figurează astăzi pe ordinea de zi a Senatului (prima Cameră sesizată), fiind propusă pentru adoptare.

Concret, prin acest document se propune mărirea duratei concediului paternal de la cinci la zece zile lucrătoare plătite. "În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare", scrie în proiect.

De examinarea propunerii s-a ocupat Comisia senatorială pentru muncă, familie şi protecţie socială, care a înaintat plenului un raport de admitere. Potrivit acestui document, durata concediului paternal trebuie dublată deoarece rezolvarea actelor administrative pentru înregistrarea legală a nou-născutului necesită o perioadă de timp considerabilă, iar cinci zile nu sunt de-ajuns.

De asemenea, se propune reformularea termenului în care se poate cere concediul paternal, acesta urmând să fie de două luni, nu de opt săptămâni: "Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 2 luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului".

În altă ordine de idei, va fi precizat în mod expres că indemnizaţia concediului paternal va fi plătită integral din fondul de salarii al unităţii, aceasta fiind egală cu salariul corespunzător perioadei în cauză.

Concediul paternal se acordă la cerere, potrivit prevederilor actuale ale Legii nr. 210/1999, iar acesta are ca scop participarea efectivă a tatălui la îngrijirea nou-născutului. De reţinut este că, dacă tatăl obţine atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului se majorează cu zece zile lucrătoare.

Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.

Stiri