CALENDAR FISCAL

VINERI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Din mai, firmele ar putea avea de îndeplinit noi obligaţii. Cine nu va respecta dispoziţiile va risca amenzi de până la 50.000 de lei
Data 23-03-2016 15:34
Sursa www.avocatnet.ro
În curând, comercianţii vor avea de îndeplinit noi obligaţii, potrivit unui proiect de lege ce figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, ca for decizional. Printre reglementările programate să intre în vigoare din 20 mai se numără obligaţia firmelor şi instituţiilor publice care furnizează servicii de utilitate publică să accepte plăţi cu cardul, micşorarea plafonului cifrei de afaceri de la care comercianţii cu amănuntul vor fi obligaţi să accepte şi plăţi cu cardul sau acordarea avansurilor în numerar de către agenţii economici care au terminale de plată şi care acceptă acest serviciu. În caz contrar, operatorii vor risca amenzi de până la 50.000 de lei.

Prevederile amintite anterior sunt incluse într-un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, document adoptat în octombrie 2015 de Senat şi care a fost înscris recent pe ordinea de zi a deputaţilor, cei care vor acorda, practic, votul decisiv documentului programat să intre în vigoare începând cu data de 20 mai.

Concret, potrivit proiectului de act normativ ce figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cu propunere de adoptare, operatorii economici vor fi obligaţi să îndeplinească noi prevederi, unele dintre ele inexistente până acum în legislaţie, iar altele care sunt, în prezent, doar opţionale.

Anumite firme şi instituţiile publice, obligate să accepte plăţi cu cardul

În forma amendată a propunerii legislative este stabilit că operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligate sa accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

Aşadar, dacă proiectul de act normativ va trece de Parlament şi va primi semnătura preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-şi produce efectele, posibilitatea acordării plăţii cu cardul, spre exemplu, a impozitelor şi taxelor locale va deveni obligatorie pentru autorităţile locale, şi nu doar opţională, aşa cum stipulează legea aplicabilă încă în prezent.

Totodată, potrivit proiectului de lege amintit, va creşte semnificativ numărul magazinelor care vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile. Concret, obligaţia va reveni tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro.

"Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit", scrie în documentul ajuns pe masa deputaţilor. Asta în condiţiile în care, în varianta actuală a OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată este stabilit un plafon de 100.000 de euro, adică de zece ori mai mare faţă de cel propus în proiect.

Clienţii cu card bancar vor putea să retragă bani direct de la comercianţii care au POS

Conform documentului menţionat anterior, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor fi obligaţi să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, cu condiţia să fi încheiat cu emitenţii cardurilor un contract privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar.

Astfel, dacă în forma iniţială a proiectului de lege, adoptată de Senat, era stabilit că acordarea avansului de numerar de către comercianţii cu terminale de plată era posibilă la cererea clientului, indiferent dacă acesta din urmă ar fi făcut sau nu o achiziţie, deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au decis că doar comercianţii care acceptă serviciul de acordare a avansului de numerar vor fi obligaţi să acorde serviciul, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii. Aşadar, doar clienţii care vor cumpăra din astfel de magazine vor putea retrage direct numerar, şi nu orice posesor de card bancar.

Aşadar, dacă proiectul de act normativ îşi va încheia parcursul legislativ până la 20 mai, data stabilită pentru intrarea în vigoare a noilor dispoziţii, POS-urile din supermaketurile, benzinăriile, farmaciile sau magazinele universale care vor accepta serviciul de acordare a avansului de numerar vor avea şi funcţia de bancomat pentru clienţi, aşa cum se întâmplă deja în multe ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Totuşi, potrivit propunerii legislative amintite, avansul de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni, este subliniat în document.

Notă: Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.

În motivarea demersului lor, iniţiatorii proiectului de act normativ arată că noile măsuri au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.

"În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare", scrie în expunerea de motive a documentului.

Prin urmare, dacă măsurile prezentate se vor aplica, principalul avantaj va fi acela că posesorii de carduri nu vor mai trebui să facă un drum în plus până la un ATM atunci când au nevoie de numerar.

În altă ordine de idei, agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului în numerar, precum si informaţii privind costurile acestui serviciu.

Băncile, obligate să instaleze terminale de plată la cererea firmelor

Aşa cum am explicat anterior, magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit.

Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate în acest sens, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea operatorilor economici sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării.

Totodată, potrivit propunerii legislative, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, programată pentru 20 mai.

Amenzi de până la 50.000 de lei pentru operatorii care nu se vor conforma, dar şi pentru bănci

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale, de îndată ce acestea vor intra în vigoare, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei dacă:

vor refuza plata cu cardul (aceleaşi amenzi se vor aplica şi instituţiilor publice, inclusiv celor care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi etc);
nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit si cardurile de credit (prevedere valabilă pentru operatorii economici a căror cifră de afaceri depăşeşte 10.000 de euro/anual, echivalentul în lei);
vor refuza să acorde avansuri în numerar, din soldul existent în casa şi din încasările zilei, odată ce au acceptat acest serviciu prin contractul încheiat cu banca.
Tot contravenţie va fi considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine. Totuşi, în aceste situaţii, amenzile sunt ceva mai mici, fiind cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.

În ceea ce priveşte băncile, potrivit documentului, constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei refuzul de a instala, în termenul stabilit de lege (30 de zile de la solicitare), terminalele de plată, precum şi lipsa asigurării infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată.

Atenţie! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Stiri