CALENDAR FISCAL
STIRI

Titlu Care sunt primii fermieri care iau subvenția pe suprafață?
Data 05-04-2016 15:05
Sursa www.revista-ferma.ro
Primii care vor primi subvenția integrală pe suprafață sunt cei 112.841 de fermieri eligibili pentru avansul pe suprafață, dar excluși de la plata avansului din anumite motive, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

La sfârșitul anului trecut, din cei 943.454 de fermieri din toată țara care au depus cererea unică de plată în 2015, 715.000 fermieri români erau eligibili pentru plata avansului pe suprafață, însă doar 602.159 de agricultori au primit cei 53 euro/ha. 112.841 de fermieri au rămas pe dinafară. Cum dosarele lor de plată au trecut deja printr-o verificare, aceștia au toate șansele să fie primii care să-și încaseze subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând din 8 aprilie. „Componenta de verificare administrativă a modulului de plăți funcționează bine, nu sunt blocaje. Agenția de Plăți introduce rapoartele de pe teren, verificarea prin teledetecție. Mi-aș dori să câștigăm o zi-două, dar termenul pentru plata subvențiilor rămâne 8 aprilie. Pentru ca plățile să înceapă pe 8 aprilie, cererile fermierilor trebuie să fie operate deja la APIA până pe 5 aprilie 2016. Așa cum am promis că pe 1 martie, și cum prevede Regulamentul european, se introduc cererile de plată pentru 2016, respectăm cererile și pentru plăți. Avem o întârziere de 4-5 zile la depunerea cererilor pentru crescătorii de animale”, a declarat Achim Irimescu pentru Viața Satului, pe 20 martie 2016.

Pentru crescătorii de animale, plățile vor începe însă abia la finalul lunii mai. Din 17 martie, Agenția de Plăți centrală a aprobat și a trimis în teritoriu, la Centrele județene APIA, și listele cu fermierii care exploatează peste 10 ha și care au de primit și plăți pentru zootehnie, susțin surse din Agenție.

Stiri
x