CALENDAR FISCAL

JOI 2 MAI
Depunerea Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art.395 din Codul fiscal - Anexa nr.27 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal

Depunerea Declarației ... [continuare]
STIRI

Titlu Leul îşi revine în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian
Data 28-01-2015 12:31
Sursa www.zf.ro
Leul a recuperat în ultimele două zile terenul pierdut în ultimele săptă­mâni în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian. Euro şi francul elveţian au revenit sub pragul de 4,5 lei, în timp ce dolarul american a început să coboare înainte să atingă nivelul psihologic de 4 lei.

„Leul pare imun în faţa noilor tensiuni din Ucraina şi a rezultatului nefavorabil al alegerilor anticipate din Grecia. Evo­luţia nu s-a înscris în tendinţa regională, dar având în vedere că leul nu s-a apreciat săp­tămâna trecută atât de mult ca zlotul sau forintul, am putea crede că recuperează o parte din câştigurile potenţiale nerealizate în urma programului de relaxare cantitativă al BCE“, comentează Vlad Muscalu, economistul- şef al ING Bank.

BNR a publicat ieri un curs de schimb oficial de 4,4709 lei/euro, cel mai redus nivel înregistrat anul acesta. Leul s-a apreciat în faţa euro cu peste doi bani de la începutul acestei săptămâni. Moneda europeană începuse să se aprecieze la finalul anului trecut după ce timp de câteva luni rămăsese într-un interval foare îngust, cuprins între 4,4 şi 4,45 lei. Euro a depăşit la jumătatea lunii ianuarie nivelul de 4,5 lei/

Dolarul american a fost moneda cu cea mai mare apreciere pe parcursul anului trecut, respectiv o creştere de 20%, astfel că cei care au pariat pe dolar ca monedă de economisire au avut un randament de cinci ori peste dobânda de la bancă. Cele mai mari dobânzi bancare sunt la depozitele în lei, dar nici acestea nu depăşesc 4% pe an.

Dolarul a urcat săptămâna trecută în apropierea nivelului de 4 lei, dar nu a reuşit să spargă acest prag. La începutul anului trecut, dolarul era cotat la 3,2 lei, dar a început să se aprecieze după ce banca centrală americană a încheiat pro­gramul de relaxare cantitativă. Do­larul a ajuns acum la 1,1 unităţi/euro.

Francul elveţian a scăzut la rândul său în ultimele două şedinţe după ce şi-a temperat aprecierea faţă de euro pe pieţele internaţionale. Comparativ cu leul, francul s-a depreciat cu peste 3% în ultimele două zile după o creştere bruscă de 20% la jumătatea lunii ianuarie. La finalul săptămânii trecute, francul atinsese un nivel record de aproape 4,6 lei.

Aprecierea bruscă a francului a venit după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la cursul minim de 1,2 franci/ euro, iar investitorii s-au refugiat în active denominate în franci, ceea ce a făcut ca ambele monede să ajungă la paritate într-o singură zi.

Pe piaţa locală, francul a sărit atunci de la 3,8 lei la 4,4 lei. Aprecierea francului are un impact direct pe piaţa românească, în condiţiile în care 75.000 de persoane fizice şi companii au credite în această monedă. Creditele respective au fost contractate în 2006-2007, când cursul era de 2-2,2 lei/franc, astfel că acum aceştia au de plătit rate duble. Stocul de credite în franci elveţieni este de circa 10 miliarde de lei.

Cei care au luat credite în franci şi-au asumat un risc valutar mai mare decât cei cu credite în euro. Spre deosebire de cursul leu/euro care poate fi controlat de BNR prin intervenţii pe piaţa valutară, cursul leu-franc este stabilit în funcţie de cotaţiile euro/franc pe pieţele internaţionale şi cotaţia leu/euro pe piaţa locală. Francul este văzut ca o monedă de refugiu în perioadele de criză, astfel că poate înregistra fluctuaţii semnificative.

Şi dobânzile la lei au continuat să scadă, indicatorul Robor la 3 luni – utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei – se apropie treptat de pragul de 1,5% pe an. Dobânda-cheie la lei este de 2,5% pe an.

Stiri
x